Editorial

EDITORIAL

L'Espanya rància torna a ensenyar les banyes

La reacció que la prohibició de les curses de toros ha provocat entre alguns sectors espanyols és un símptoma més de la mala qualitat democràtica que tenim. Ja hi hauríem d'estar acostumats, però no deixa de sorprendre la descaradura amb què es menysprea una decisió sobirana adoptada no pas pels catalans, sinó pels nostres representants polítics sorgits d'unes eleccions. Encara no havia acabat el ple del Parlament on s'havia acordat la prohibició, que ja s'alçaven algunes veus anunciant que es buscaran les vies que calgui per anul·lar l'acord. Novament l'Espanya més rància escarnint el Parlament de Catalunya.

La primera que ha intentat contaminar l'acord parlamentari amb la idea que es tracta d'una agressió nacionalista a la cultura espanyola és la presidenta del Partit Popular a Catalunya, Alícia Sánchez Camacho. Però només han passat vint-i-quatre hores i les seves paraules han quedat en evidència gràcies a un membre del seu propi partit, Miguel Cabrera, que fa deu anys va impulsar la mateixa prohibició a les Canàries i ara ha demanat a Mariano Rajoy que no es barregi la política amb el salvatgisme i la tortura. El PP no és l'únic que mira de manipular el debat, és clar. Ahir mateix s'hi afegia el president de la Comissió Constitucional del Congrés, Alfonso Guerra, que va afirmar que els toros es prohibeixen per qüestions identitàries i per negar l'existència d'Espanya, i que va assegurar també que cal buscar la manera que les Corts anul·lin la mesura. Guerra no és precisament un desinformat; per tant, cal atribuir directament les seves paraules a la mala fe. Només des de la mala fe es pot oblidar que el Parlament ha votat la prohibició a instàncies d'una iniciativa legislativa popular impulsada per la Plataforma Prou, un grup de gent que ha reunit cent vuitanta mil signatures, no pas contra Espanya, sinó contra el maltractament dels animals.

La sort és que, exportant el debat al conjunt de l'Estat espanyol, el PP es pot trobar amb més d'una sorpresa. Olorant que, igual com va passar amb l'Estatut, aquest tema els pot ajudar a desgastar més José Luis Rodríguez Zapatero, ahir mateix els populars van registrar al Congrés una proposició de llei per tal que “es protegeixin les curses de toros a tot Espanya”. Però segurament al conjunt de l'Estat espanyol hi hagi més antitaurins que no pas anticatalans i encara resultarà que, pel que fa a les curses, la seva “pàtria” està menys unida del que es pensen. La situació obliga ara el PSOE a retratar-se una vegada més i accelera un debat que probablement estava latent a molts altres territoris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.