Editorial

Les violacions són cosa de tots

La violació d’una menor durant l’última castanyada a Igualada ha provocat una especial commoció en la societat per la brutalitat de l’agressió i l’ingrés a l’UCI de la víctima, però lamentablement no es tracta d’un fet aïllat, sinó d’una realitat esfereïdorament quotidiana a Catalunya. La radiografia que ofereixen les xifres és demolidora i val la pena subratllar-ne algunes dades, com ara que a Catalunya s’han denunciat 256 violacions en el primer semestre de l’any (180 dies), o que en el mateix període s’han registrat 1.548 denúncies per delictes sexuals –incloses les violacions–, o que les agressions sexuals ja han recuperat la vella i tràgica normalitat d’abans de la pandèmia i el confinament, o que Catalunya és el territori de l’Estat espanyol on més violacions es denuncien, molt al davant d’Andalusia i de Madrid. I el pitjor de tot és la certesa que això només és la punta de l’iceberg, perquè la majoria de les agressions sexuals continuen quedant enterrades o bé dins l’entorn familiar en què es produeixen, o bé a causa de la por o el temor a l’estigmatització.

Parlem indubtablement d’una xacra social, que destrossa vides i famílies diàriament i que no admet una actitud passiva, ni individualment ni col·lectivament. La policia persegueix aquests delictes, el Codi Penal els castiga durament i la coneguda com a “llei del no és no” ajuda a delimitar els comportaments delictius en aquest terreny, però la naturalesa d’aquest problema és cultural i educacional. Per això la responsabilitat és de tots. Cal aconseguir una consciència col·lectiva de tolerància zero amb les agressions sexuals i amb el masclisme que les alimenta. I per això cal una persecució implacable i sense ambigüitats per part de la justícia, però també un treball diari a les escoles, al carrer, a les llars i als mitjans de comunicació de construcció d’una mentalitat que militi en la igualtat de sexes, en el rebuig actiu del masclisme i en la rebel·lió contra el maltractament i la falta de respecte cap a la dona, que acaben sent caldo de cultiu de les agressions sexuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia