Editorial

Un pressupost de país

El govern ha aprovat i presentat al Parlament el projecte de pressupost de la Generalitat per al 2022, uns comptes que incrementen notablement la despesa pública (+17%) respecte a l’any anterior i que destinen 3 de cada 4 euros gastats a despesa social (salut, educació, drets socials, habitatge, ocupació i transport públic), posant èmfasi a millorar els recursos del sistema sanitari i a enfortir l’estat del benestar. És, doncs, un pressupost que persegueix més progrés econòmic, però també més justícia social i que vol ser l’impuls perquè Catalunya no perdi el tren de la reactivació econòmica i recuperi l’empenta que tenia abans de la Covid-19. I és important no tant pel seu volum rècord (38.139 milions d’euros) com pel punt d’inflexió que pot i ha de suposar en aquest moment, i en la situació de crisi econòmica i social greu que s’ha generat durant aquest any i mig llarg de pandèmia. No és estrany, doncs, que el conseller Giró insinués la ferma voluntat del govern d’aprovar-lo, sigui amb el suport “preferent” de la CUP o amb un d’alternatiu.

Les circumstàncies són prou rellevants per al conjunt del país per exigir a la classe política el seu granet de sorra a la solució; el govern, sent sensible a les necessitats de la societat amb un projecte creïble i suficient, i els partits, fent l’exercici de responsabilitat de no posar pals a les rodes de manera arbitrària o interessada. Cada formació defensa un accent polític o unes prioritats i aquest és el sentit de les negociacions amb la CUP per obtenir el seu suport o si més no una abstenció. En tot cas, el pressupost de la Generalitat ha de ser una eina al servei dels ciutadans i del país, no pas al servei d’estratègies partidistes. I és justament això el que sembla quan l’interès polític se centra més en qui donarà suport al pressupost que en el fons del projecte, quan s’insinuen suports sense conèixer-ne el contingut o quan el PSC ofereix facilitar la tramitació del pressupost català si Junts retira l’esmena a la totalitat del pressupost del govern Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia