Editorial

Ara i sempre, l’escola en català

Avui es fa a Barcelona una concentració en defensa de l’escola en català. No podem estar més d’acord amb el lema de la mobilització: ‘Ara i sempre.’ Serà la segona mobilització, després de la de Canet de Mar, a favor de l’escola catalana i la immersió lingüística, després que el Tribunal Superior de Justícia obligués la Generalitat a impartir el 25% de les classes en castellà a l’escola Turó del Drac. Ja en són 35, els centres on s’aplica el percentatge a demanda d’alguna família que ha recorregut a la justícia contra el model lingüístic i hi ha hagut sentències idèntiques. Un percentatge molt baix sobre un total de 4.500 escoles de primària i instituts, però que s’ampliarà, perquè l’ofensiva de les entitats anticatalanistes i la justícia de l’Estat no semblen disposats a aturar-ho.

Més enllà de la mobilització, és evident que el català experimenta una reculada en l’ús social, en la utilització en el sistema educatiu, on teòricament hauria de ser la llengua vehicular, i la seva supervivència està amenaçada. Els parlants l’hem abandonat massa sovint en el dia a dia, però també les administracions. El mateix govern anunciava dijous diverses mesures per afermar la llengua en el sistema educatiu i una campanya de promoció del català en l’educació, admetent que el compromís amb la llengua havia perdut fermesa els últims anys. Correspon a la Generalitat liderar la defensa del model educatiu, la llengua i la recerca del consens social i polític que permeti blindar el català. La unitat política en serà clau, i també el consens que superi les discrepàncies polítiques de curt abast i abasti gairebé tot l’arc parlamentari. Perquè l’ofensiva legislativa anunciada pel govern sembla condemnada a topar amb els tribunals, tenint en compte que ni la llei d’educació de Catalunya ni l’estatal llei Celaá (Lomloe) han aconseguit blindar l’ensenyament en català com es va anunciar en aprovar-se. Ara i sempre, per un model d’escola que ha contribuït a la convivència i a la integració i la cohesió social, en català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia