Editorial

El relleu en el PSC

El PSC ha escenificat aquest cap de setmana el relleu en el lideratge del partit i la consolidació de Salvador Illa com l’aposta dels socialistes per recuperar la centralitat en la societat i la política catalanes que ha perdut durant l’última dècada arran del seu viratge espanyolista, la integració orgànica en el PSOE i l’oposició frontal al procés sobiranista. Miquel Iceta diu adeu a la primera secretaria com el professional de la política que és, amb un moviment de partit, iniciat quan va cedir a Illa la candidatura en les eleccions catalanes a canvi d’un Ministeri en el govern de Pedro Sánchez, i completat ara amb l’entrega també del lideratge del PSC. El seu balanç té llums i ombres, per bé que la seva aposta per la desescalada del conflicte polític, l’indult als presos independentistes i el relleu al capdavant de la llista li han permès fer una part del camí i deixar les regnes del partit, convertit en el primer partit de l’oposició i el més votat del Parlament.

L’efecte Illa ha servit per deixar enrere la imatge d’un PSC esgotat, desposseït d’una de les seves dues ànimes i enfonsat en les enquestes i els recomptes de vots i presentar-se de nou com la referència més potent en el cantó unionista del Parlament. No obstant això, la remuntada en les eleccions catalanes de l’hivern passat s’explica en gran part per la recuperació del vot que Ciutadans va pescar en les tèrboles aigües del 155 amb un debat nacional polaritzat després del referèndum de l’1-O, i en menor mesura per la imatge més eficient que estrident de l’exministre de Sanitat. La qüestió de fons, però, és si el PSC d’Illa pot arribar a recuperar part del vot catalanista que ha defraudat al llarg de l’última dècada, amb l’abandonament de consensos essencials del catalanisme, com va ser fa uns anys la renúncia al dret a decidir. Sembla difícil si continua avançant en aquella direcció, amb passos tan erràtics com abandonar el consens al voltant de la immersió lingüística a l’escola i el paper de la llengua catalana com a element central de la cohesió social a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia