Editorial

Una marató de salut mental per a tot l’any

Una de cada quatre persones tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida i la majoria d’aquests trastorns apareixeran durant l’adolescència. Molts, però, no es diagnosticaran fins molts anys després i la meitat mai no demanarà ajuda. Avui La Marató de TV3 celebra la trentena edició i ho fa posant el focus sobre les malalties mentals. No és la primera vegada que ho fa, però aquest any té un significat especial perquè visualitza l’alerta social sobre l’augment i l’agreujament de casos derivats de la pandèmia de la covid. Els actes organitzats per TV3 i Catalunya Ràdio són un magnífic aparador per aprofundir en el coneixement d’uns tipus de malalties que tradicionalment han estat amagades davant una societat que les ha rebutjades per por i que les ha estigmatitzat. Les persones amb trastorns mentals, encara avui, es veuen obligades a camuflar el seu patiment per evitar el rebuig del seu entorn més proper. Parlar obertament de crisis d’ansietat, de fòbies, d’atacs de pànic, de depressió o d’episodis psicòtics pot condicionar el dia a dia de qui els pateix i molts opten pel silenci per evitar ser assenyalats.

Un dels aspectes clau d’aquesta edició serà com afecten les malalties mentals als joves, un dels col·lectius més vulnerables a tenir aquests tipus de trastorns que s’han accentuat amb el confinament obligat per la pandèmia i que han fet visible com és de fràgil la nostra salut emocional i com pot arribar a desestabilitzar la vida personal, familiar i social. Més enllà de la col·laboració econòmica, que sempre és benvinguda, el missatge de prevenció i recerca en salut mental de La Marató ha de tenir un calat més profund que el d’una única jornada a l’any i ens ha de servir per tenir una mirada menys crítica i més humana amb aquells que ens envolten. Posar etiquetes a la manera de fer d’algú, fer el comentari graciós sobre el comportament d’una persona o minimitzar la gravetat d’un trastorn no hauria de ser mai normal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia