Editorial

Sentència contra l’escola catalana

L’ultimàtum del TSJC al govern de la Generalitat perquè garanteixi un 25% de castellà vehicular en tot el sistema educatiu català és una ingerència incomprensible i alhora inadmissible del poder judicial en una qüestió que està regulada des del consens social i educatiu, a partir de criteris estrictament pedagògics, amb l’objectiu que els alumnes siguin competents en les dues llengües cooficials a Catalunya. El model d’escola catalana, basat en la immersió lingüística, compleix a bastament aquest objectiu des de fa més de tres dècades, com demostren reiteradament les proves de competència de castellà, que situen els alumnes catalans al mateix nivell i en alguns casos per sobre dels d’altres comunitats espanyoles, bilingües i monolingües. Però, més enllà de l’èxit acadèmic d’integrar en l’aprenentatge dels alumnes dues llengües en comptes d’una, la immersió també ha tingut un efecte molt positiu de cara a la cohesió social i la igualtat d’oportunitats.

Resulta difícil trobar un motiu o interès que no sigui de caràcter ideològic i polític per atacar aquest model, des de la intromissió judicial i el despropòsit d’imposar una quota del 25% de castellà als projectes pedagògics de totes les escoles. En aquest sentit, no té res de particular que una ministra de Justícia defensi que cal acatar i complir les sentències judicials, però sí que és força revelador que ni Pilar Llop, ni el govern progressista de Pedro Sánchez no considerin excessiva o innecessària la intervenció judicial per aconseguir un objectiu que ja es compleix, que no defensin amb més convicció el model d’escola que ho fa possible fa dècades, o que no puguin demostrar una major complicitat amb el govern de Pere Aragonès en un tema sensible com aquest i en un marc de diàleg polític que se suposa creïble i fluid. I això inclou, no cal dir-ho, la calculada ambigüitat d’un PSC que, a remolc de Ciutadans, del PP i de Vox, ha decidit aparcar el seu compromís, en altres temps inqüestionable, amb la defensa de la llengua pròpia del país, la catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia