Editorial

Espanya, contra la legalitat internacional

El cop de timó que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha donat a la posició espanyola respecte al Sàhara Occidental situa l’Estat espanyol clarament fora de la legalitat internacional en aquesta qüestió. La sobirania de l’excolònia espanyola no és un afer intern d’Espanya o del Marroc que puguin arranjar de forma unilateral segons la seva conveniència. Ni les Nacions Unides, ni el Tribunal Internacional de Justícia, ni la Unió Africana, ni la Unió Europea (UE), ni el Tribunal de Justícia Europeu reconeixen la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental. Tant el Consell de Seguretat de l’ONU com la seva Assemblea General avalen en diferents resolucions la sobirania del poble sahrauí i el seu dret a l’autodeterminació, i tots els plans de pau promoguts per la comunitat internacional així com els acords signats per les dues parts en conflicte –el Front Polisario i l’estat marroquí– el 1997 amb l’aval de l’ONU inclouen el referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí com a condició ‘sine qua non’. Espanya ja tenia una responsabilitat directa en el conflicte, perquè va abandonar l’administració de l’antiga colònia el 1975 sense encarrilar el procés de descolonització i facilitant l’ocupació il·legal marroquina.

Defensar ara per al Sàhara Occidental un estatus d’autonomia sota la sobirania del Marroc és obviament transigir a les pretensions territorials de l’autòcrata rei del Marroc, assumir la violació unilateral de les fronteres, acceptar la coacció que exerceix obrint pas a les onades de migrants cap a Europa i apartar-se de la legalitat internacional. No es tracta només d’un gir copernicà en la posició defensada fins ara per Espanya, decidit d’esquena al Congrés i al soci de coalició en el govern (Podem) i fins i tot en contra del programa electoral del PSOE; es tracta de la pèrdua total de credibilitat d’Espanya per defensar la legalitat de les fronteres i la integritat territorial d’Ucraïna i la il·legalitat del brutal atac militar i la invasió que els exèrcits de Vladímir Putin estan perpetrant a territori ucraïnès. Un atac, per cert, que no ha estat condemnat pel Marroc al si de l’ONU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia