Editorial

Arguments per sostenir bones intencions

La llengua és l’element vertebrador més potent d’una societat. No té res d’estrany, per tant, que davant d’un fet diferencial com és que Catalunya sigui l’únic territori de l’Estat on la llengua pròpia és la vehicular en l’ensenyament, sectors i poders d’aquest estat facin demagògia amb la suma català+ensenyament=fàbrica d’independentistes amb la intenció espúria de fomentar la repulsió per la nostra llengua. Ciutadans va néixer d’aquí.

El context polític del 2022, hereu en línia directa del que es va generar l’1-O, i la judicialització del sistema d’immersió lingüística han fet necessari protegir la llengua a l’escola davant la ingerència judicial en decisions que haurien de ser pedagògiques. Només el temps i els fets diran si el decret anunciat dimarts pel conseller Gonzàlez-Cambray i l’acord de dijous entre ERC, Junts, PSC i comuns, ara congelat per Junts a falta d’ampliar el consens fora del Parlament, són instruments útils. Però la seva posada en escena és deficient.

Un cop més, es constata la mala comunicació que s’ha fet de l’acord. Potser perquè no es podia consensuar un relat comú, perquè el que per a la majoria respon a un intent de protegir el català, per al PSC és complir la sentència del TSJC. Si el text allunya la llengua del poder judicial i esdevé una protecció legal efectiva per a l’autonomia dels centres a l’hora d’elaborar i fer complir el seu projecte lingüístic a tota la comunitat docent, no haurà estat un mal acord. Però l’han d’explicar, i ho han de fer de manera convincent, perquè ara mateix el que crida més l’atenció és que preveu ensenyament en castellà, la fi de la immersió i que obre la porta a debilitar més la llengua en risc.

L’autonomia dels centres per adaptar els usos lingüístics al seu entorn és la clau. I una anàlisi elemental de les dades fa notar que si la gran majoria dels centres de primària i secundària no fan esforços ingents per garantir-ne la presència, el català acabarà sent residual en la docència. Per comptar aquesta mateixa situació al castellà sobren dits a les mans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia