Editorial

Amb l’Aragó o sense

La candidatura catalana per als Jocs Olímpics d’hivern és una vella iniciativa sorgida del país a rebuf de l’èxit de Barcelona 92, per aprofitar la marca de la capital catalana i el cartell esportiu i organitzatiu de Catalunya per donar impuls al Pirineu com a nucli d’esports de neu i gel, i propiciar un cert reequilibri del país aprofitant l’altaveu i la inversió associada a esdeveniments internacionals d’aquesta magnitud. La candidatura Pirineus-Barcelona 2030 té sentit des d’aquests paràmetres; és això el que s’haurà de valorar i contrastar amb els que no ho veuen així en el referèndum que es faci a les comarques afectades, i és aquest el projecte per al país que les institucions han de consensuar, promoure i, si convé, defensar de les traves que està trobant pel camí, fonamentalment des del govern de l’Aragó. L’aspiració olímpica del Pirineu aragonès també és antiga, però mai ha seduït el COI, ni ha tingut prou suport del COE ni del govern espanyol.

A partir d’aquí, es pot arribar a entendre –no pas compartir– el sentiment de rebuig el govern aragonès cap a la candidatura catalana, i s’entén també l’intent del govern espanyol i del COE per forçar una candidatura compartida entre Catalunya i l’Aragó, perquè encaixaria en l’agenda de “retrobament” amb Catalunya de Pedro Sánchez, li permetria vendre una candidatura ‘plenament espanyola’ i satisfaria les aspiracions d’un dels seus barons territorials al PSOE com és Javier Lambán. El que no s’entén, ni és acceptable, és l’actitud i el to reiteradament hostils del president aragonès respecte a la part catalana, ni la seva exigència d’absorbir el 50% de la candidatura o un repartiment a la carta de l’esdeveniment, fins al punt de boicotejar l’acord tècnic tancat aquesta setmana pels equips dels dos governs i el COE. No té sentit que el PSC s’entesti a demanar “diàleg” a totes les parts quan qui el dinamita és un company de partit. I si el PSOE no es veu amb cor de fer-lo entrar en raó, potser és que ha arribat el moment que el govern espanyol i el COE descartin la pretensió d’una candidatura conjunta i donin suport a qui realment està fent per acollir els Jocs d’hivern del 2030.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia