Editorial

El rècord transformador del Camp Nou

Que tota una classificació del Barça per a les semifinals de la Champions, amb remuntada i golejada contra el Madrid (5-2), quedi relegada a un segon terme ja avisa que el que va passar dimecres al Camp Nou és d’una dimensió extraordinària. Els 91.553 espectadors en un partit de futbol del Barça jugat per dones és, a banda d’un rècord planetari que només el mateix Barça pot batre ara, un potentíssim tractor d’imatge del futbol femení, el catalitzador d’un procés de normalització de l’esport femení que sovint camina massa lent.

L’equip femení de futbol del Barça, professionalitzat fa poc (2015), és un fenomen social i un exemple de transversalitat. Dimecres al Camp Nou hi havia seguidors culers de tota la vida i d’altres que trepitjaven per primer cop el Camp Nou i que ja estan pensant quin serà el pròxim dia. Noies futbolistes i noies que no en són, nenes amb la samarreta d’Alèxia i pares cofois, àvies que fa 60 anys no van gosar confessar que volien jugar a futbol, famílies senceres i, sobretot, homes, molts homes, cada dia més homes que viuen amb naturalitat un canvi sociològic disfressat d’explosió futbolística.

Perquè el corrent positiu que desprèn aquest Barça-Madrid es converteixi en palanca transformació cal que els episodis excepcionals no tapin una realitat complexa i diversa. El Barça-Madrid és un espectacle capaç d’omplir l’estadi més gran d’Europa, però aquests dos equips disputen una lliga estatal que no acaba d’enlairar-se, atrapada en l’eterna disputa entre la Federació Espanyola de Futbol i els clubs pel control dels drets d’imatge que, ara que s’intueixen a l’alça, tothom vol. I no és l’únic mur que s’ha de saltar. La declaració de la lliga com a professional ha trepitjat ulls de poll i un conveni tan de mínims (16.000 euros bruts anuals) que fa mitja vergonya ha vist l’oposició d’alguns clubs perquè els posava “en risc”. 13 dels 16 equips que formen la lliga femenina depenen de clubs professionals amb equips d’homes que tenen un salari garantit de 77.000 euros a segona A i el doble a primera. Ja està tot dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia