Editorial

Els 175 anys del Liceu, un teatre del s. XXI

El Gran Teatre del Liceu es va inaugurar el 4 d’abril del 1847, avui fa exactament 175 anys. És un aniversari rodó i contundent que el teatre barceloní està celebrant al llarg d’aquesta temporada amb diverses iniciatives, entre les quals destaquen la gran gala lírica que hi va tenir lloc ahir a la tarda, amb primeres figures internacionals, i altres activitats més enfocades a la ciutadania en general, tant ahir com avui, per reforçar la idea que el Liceu és un dels grans temples de la música i la cultura en general d’aquest país, però sense les connotacions classistes d’altres temps: un teatre realment obert a tothom, també a la creació contemporània i a la col·laboració amb altres agents culturals. En definitiva, un teatre que reivindica un passat gloriós, com ho subratllen les 23.800 funcions que s’han portat a terme en el seu escenari; però també té clar que, com a equipament cultural del segle XXI, ha d’actuar també com “un espai de reflexió inclusiu”, a través dels seus projectes educatius, amb una especial atenció als joves del seu barri, el Raval.

Durant 175 anys, el Liceu ha patit episodis terribles –la bomba del 1893, els incendis del 1861 i el 1994–, però també ha viscut moments gloriosos al seu escenari que ho compensen tot, també els dos anys de pandèmia que van posar el teatre de la Rambla contra les cordes, com la gran majoria d’equipaments culturals. El Liceu ha sortit reforçat d’aquesta situació d’incertesa –queda en la memòria la imatge icònica del teatre ple de plantes “assistint” al concert d’un quartet de corda, el 22 de juny del 2020–, amb una programació que manté els nivells de qualitat habituals i grans projectes de futur. Destaca especialment la iniciativa de crear a l’antic cinema Imax Port Vell una segona seu del Liceu, per instal·lar-hi el Centre d’Òpera de Nova Creació i la temporada estable de dansa, així com part de les activitats educatives i d’El Petit Liceu. En qualsevol cas, cal felicitar per aquest 175è aniversari el Gran Teatre del Liceu i els liceistes de qualsevol tipus i condició, per tota la gran música que han gaudit i per la que vindrà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia