Editorial

El Tribunal Suprem ja no decideix

El Tribunal Suprem espanyol haurà d’acatar la resolució que dicti, d’aquí a uns mesos, el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) en relació amb les euroordres dels exiliats. I aquest és un dels elements fonamentals de la vista que es va fer ahir a la cort europea amb seu a Luxemburg. L’àrbitre és sempre un element clau en qualsevol matx i en la vista d’ahir hi eren asseguts, en igualtat de condicions, tant els representants de l’Estat com els dels exiliats, que han posat en qüestió que puguin tenir un judici just a Espanya. Que el Tribunal Suprem i el Constitucional espanyols han actuat més com a part que com a jutge en el procés català ho han posat de manifest, al llarg d’aquests últims quatre anys i mig, nombroses declaracions de magistrats que s’han definit públicament sobre el moviment independentista i que després han pres part en les resolucions per jutjar-lo. El mateix Consell d’Europa ho advertia en un demolidor informe aprovat el 21 de juny del 2021, el mateix dia que el govern espanyol anunciava, apel·lant a la concòrdia, els indults parcials contra els nou presos polítics.

L’exili ha permès confrontar jurídicament les decisions de la justícia espanyola en el procés i posar en evidència que les decisions dels tribunals espanyols sovint anaven més enllà d’una simple anàlisi jurídica –Espanya és l’únic país de la UE que encara no respecta la immunitat dels eurodiputats–. Les decisions dels tribunals belgues, alemanys, italians i del mateix TJUE han incomodat el poder judicial espanyol, que continua reclamant la seva sobirania per jutjar els independentistes. Una premissa en la qual ahir insistia el fiscal Fidel Cadena, com a representant de la fiscalia del Suprem, en afirmar que és la justícia espanyola, i ningú més, la que ha de decidir qui és competent per emetre euroordres. Si Bèlgica, o qualsevol altre país, pot o no qüestionar les euroordres del magistrat Llarena ho decidirà ara el TJUE, i el Suprem, en cas que no li agradi el sentit de la resolució, només podrà acatar-la o declarar-se en rebel·lia. Comença així la recta final judicial europea per als exiliats per l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia