Editorial

Crims de guerra; judicis internacionals

La guerra d’Ucraïna deixa episodis d’extrema crueltat, com totes les guerres, però especialment colpidors pel fet que es produeixen entre pobles que creien tenir més lligams. L’assassinat de civils emmanillats o els crims indiscriminats de veïns de Butxa i d’altres poblacions ucraïneses d’on s’ha hagut de retirar l’exèrcit rus requereixen una investigació objectiva internacional i també judicis posteriors. Les sospites d’intent de genocidi o, pel cap baix, crims de guerra són prou greus perquè així sigui i els responsables de les forces armades russes, les milícies, si és que n’hi ha, o el mateix president, Vladímir Putin, seguin davant d’un tribunal internacional. Ja es veurà quin tipus de justícia pot intervenir-hi, perquè els precedents del genocidi comès per militars serbis o el conflicte ètnic de Ruanda que va estar a punt d’eliminar el poble tutsi no van ser fàcils de gestionar, i van ser comesos per estats amb menys poder diplomàtic que el rus. El Tribunal Penal Internacional va poder actuar-hi per la posterior col·laboració dels seus estats a l’hora d’entregar els presumptes criminals.

No serà fàcil a Rússia poder dictaminar-ne responsabilitats, mentre el règim de Putin segueixi ferm i sense dissidència. Ni Rússia ni els Estats Units han reconegut el TPI com a ens per a la revisió de responsabilitats en conflictes armats. Per aquest motiu també, el president ucraïnès sacseja hàbilment les opinions públiques i els respectius parlaments on intervé –com al Congrés dels Diputats– amb referències a atacs indiscriminats contra la població civil, com a Gernika. Encara que l’abast de les matances a Ucraïna sigui menor que el de fa dècades, no haurien de quedar ni impunes ni silenciades. Com tampoc la inoperància de les Nacions Unides davant injustícies comeses pels estats amb dret a vetar les seves decisions, com és el cas de Rússia. Zelenski va recordar a la mateixa ONU que no actuar converteix en inservible l’organització internacional dels estats si no poden frenar la violència comesa i avalada de forma indiscriminada per un dels seus països membres: Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia