Editorial

El pitjor malson d’Emmanuel Macron

El pitjor malson d’Emmanuel Macron, candidat a la reelecció per a la presidència de França i president de torn de la Unió Europea, amenaça de fer-se realitat: la principal antagonista en aquesta cursa electoral és la ultradretana Marine Le Pen, que no para s’escurçar posicions en les enquestes de vot. La campanya que ha desembocat en la primera volta que se celebra avui ha deixat en evidència que l’única cara amb possibilitats de fer patir Macron és la filla de l’històric Jean-Marie Le Pen, i que l’única figura progressista capaç de passar a la segona volta és el candidat de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon. En vista d’aquest panorama, el pronòstic més favorable per a l’actual president és que reediti el mandat però amb un marge menys folgat, bàsicament arran de dues circumstàncies. D’una banda, el desgast associat a la crisi sanitària i econòmica, amb sonades mobilitzacions com la de les ‘armilles grogues’. De l’altra, l’augment de l’acceptació de les propostes ultradretanes en una Europa cada vegada més contaminada per la xenofòbia i més castigada per l’atur, la inflació i la pobresa.

A més, un dels principals actius amb què Macron comptava contrapesar aquests desavantatges, la presidència de torn de la UE, ha quedat desinflat amb l’esclat de la guerra a Ucraïna. La necessitat de plantar cara a l’expansionisme armat de Putin ha condicionat tota l’agenda europea i ha eclipsat les possibilitats de treure’n rèdit. A favor seu, el candidat de centreesquerra hi té l’habilitat d’haver abastat un espai electoral que li permet seduir un ampli espectre social. Pel camí hem vist també com s’esmicolaven aspirants a dreta i esquerra, tant Éric Ciott, capdavanter de la dreta, com l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, esperança frustrada dels socialistes. Mentrestant, Macron ha culminat el seu viratge envers posicions més conservadores, amb la idea d’aplicar mesures impopulars com ara retardar l’edat de jubilació i amb l’esperança, això sí, que si les coses li surten del tot malament es consoli assolint la presidència per defecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia