Editorial

Macron se’n surt amb Le Pen a l’aguait

Després d’un final de campanya preocupant per l’avenç de la ultradreta en les enquestes, Emmanuel Macron, guanyador de la primera volta en les eleccions presidencials franceses, pot respirar, però no del tot tranquil. La incapacitat del bloc d’esquerres a l’hora de sumar esforços a l’entorn del candidat radical Jean-Luc Mélenchon han deixat la segona volta en la reedició d’un vell duel, entre el mateix candidat centrista i la conservadora Marine Le Pen. Macron parteix de la primera posició amb el 28,4% dels vots, cinc punts per damunt de la candidata de Reagrupament Nacional, però notarà l’alè de Le Pen al clatell i estarà obligat a rectificar alguns errors estratègics pels quals l’electorat l’ha castigat. En primer lloc, en comptes de buscar rèdits en la política exterior i en la presidència de torn de la Unió Europea, haurà de centrar-se més en les preocupacions econòmiques dels francesos, un aspecte que la seva rival més directa ha sabut abordar amb més proximitat.

En segon lloc, haurà de seduir també l’electorat de l’esquerra radical, que li pot donar el suport definitiu per liderar també la segona volta. De moment Mélenchon ja ha fet una crida als seus simpatitzants per demanar-los que si no voten Macron, almenys no ho facin per Le Pen. Els mateixos moviments postelectorals es faran a les files de la dreta, amb un Éric Zemmour que s’ha afanyat a donar tot el seu suport a la dirigent de RN. L’escenari, doncs, és de total polarització per evitar que una potència com França pugui quedar en mans d’un partit d’ultradreta. Conscient del que s’hi juga, Marine Le Pen ja va intentar durant la campanya matisar les posicions més polèmiques de la seva formació, sobretot pel que fa a la xenofòbia. Coneguts els resultats que li han donat un gens menyspreable 23,2% dels vots, no ha tardat gens a enviar cants de sirena a tots els votants, tant de la dreta com de l’esquerra, i a tots els ciutadans “sigui quin sigui el seu origen” per tal que s’afegeixin al seu projecte. En contra hi té la poca credibilitat d’aquest gir i un currículum antieuropeista i molt afí a Putin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia