Editorial

Margarita Robles, el fusible amortitzat

La crisi de confiança de l’independentisme cap al govern espanyol escalarà més si avui es trenca la majoria de la investidura i el PSOE i Podem necessiten la complicitat del PP per aprovar el decret anticrisi. Mentrestant, la corda la tiba la responsable política del CNI, Margarita Robles. Altiva, desafiant i neguitosa, s’ha quedat sola en el govern.

La gran anomalia és que, nou dies després que esclatés l’escàndol, el PSOE continua enrocat a no dir ni encara menys fer res que contribueixi a aclarir qui va encarregar, autoritzar i efectuar l’espionatge. Pedro Sánchez no comptava que el Catalangate li pogués costar una crisi de govern. Preveia que en faria prou contrarestant l’alarma a Europa amb un parell de mesures customitzades de transparència però sense anar al moll de l’os –com tenir sota control efectiu els serveis secrets–, però ha errat el càlcul. Més enllà de les responsabilitats polítiques i jurídiques que es puguin derivar de l’episodi d’espionatge a gran escala, la inacció del PSOE és una decepció colossal en termes de qualitat democràtica.

Si els espiats situen en el cessament de Margarita Robles l’assumpció mínima de responsabilitats, mala peça al teler té la ministra, que ja havia estat assenyalada per la seva tebior davant manifestacions involucionistes sorgides en l’estament militar. L’única alternativa a la dimissió és la destitució. El mateix PSOE sap que ha de fer saltar aquest fusible per protegir tota la instal·lació.

Atrapada, Robles no ha pogut evitar que aflorés el pensament profund del nacionalisme espanyol. “Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució, declara la independència, talla les vies públiques o està tenint relacions amb dirigents polítics d’un país que està envaint Ucraïna?”, s’ha preguntat justificant l’espionatge indiscriminat i prospectiu, i per tant il·legal, que han estat negant fins ara. Una relliscada (o no?) que, en boca de qui passa per representar el sector progressista de la judicatura, és inquietant, i que ha d’implicar la dimissió o la destitució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia