Editorial

Escòcia camina cap a un segon referèndum

Pas endavant de Nicola Sturgeon per a la celebració d’un segon referèndum d’independència a Escòcia abans del 2024. Tot i l’oposició del govern britànic, la primera ministra escocesa tira pel dret i arrenca la campanya cap a una nova consulta constatant que hi ha “un mandat” basat en els resultats que va obtenir l’Scottish National Party en les eleccions al Parlament d’Edimburg del maig del 2021. Uns comicis post ‘Brexit’ en què el SNP va obtenir una victòria aclaparadora, vorejant la majoria absoluta. El gran compromís amb què s’hi presentava Sturgeon era un segon referèndum. La campanya que engega ara ve avalada pel suport dels ciutadans i no és res més que el compliment d’una promesa electoral que la mateixa Sturgeon ratificava en saber-se guanyadora: “El poble d’Escòcia ha de decidir el seu futur quan la crisi de la covid-19 passi.”

Escòcia, sovint mirall dels independentistes catalans, inicia el camí cap a un segon referèndum. Si es compleix la previsió, la nova votació se celebraria nou anys després de la primera, el 18 de setembre del 2014, en què el no es va acabar imposant al sí per 55% a 45%. Les circumstàncies, però, han canviat radicalment. El ‘Brexit’ va evidenciar, de nou, la realitat diferenciada d’Escòcia, en què un 62% dels ciutadans van optar per la permanència a la UE. Amb el divorci del Regne Unit de la Unió Europea, es revifava la possibilitat d’una nova consulta a Escòcia com a possible via d’escapament d’un trencament no desitjat. No en va, Sturgeon promet tornar a la UE amb una Escòcia independent. El torcebraç amb Boris Johnson està servit. El primer ministre britànic, molt debilitat arran de l’escàndol del ‘Partygate’ i l’acabada de superar però dolorosa moció de censura interna, rebutja la nova votació. Argumenta que no és cap prioritat i demana centrar-se en la recuperació postpandèmica. Però sempre és el moment perquè els ciutadans exerceixin el dret a decidir. I els escocesos així ho han demanat. No hi ha raó que justifiqui la negativa a una segona consulta sobre la independència d’Escòcia. Només hi ha por.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia