Editorial

El govern espanyol juga a xifres i lletres

El govern espanyol va transformar ahir la gravíssima situació de dèficit inversor que pateix Catalunya en un debat de xifres i lletres. I va al·legar que és el territori amb més “obra certificada” durant el 2021. Amb aquest viarany el secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Transports, Xavier Flores, sortia al pas de l’escandalosa xifra de l’execució de la inversió pública a Catalunya, d’un 35,77% del que estava previst (uns 740 milions dels 2.068 pressupostats). Una dada feta pública pel mateix executiu estatal en un informe de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat, dependent del Ministeri d’Hisenda. El Ministeri de Transports, capitanejat per Raquel Sánchez, dribla el de María Jesús Montero, perquè el 35,77% és, segons Flores, un “càlcul comptable, però no real”. Tot i que la reunió de la subcomissió tècnica de la Bilateral d’Infraestructures estava prevista de feia dies, Flores no va aclarir en cap cas quins serien els números.

Cap compromís mentre el govern espanyol s’amaga darrere de números i expressions, i a Catalunya el dèficit inversor es cronifica, amb el consegüent impacte per al país i la gent. És el territori a la cua en execució, en radical contrast amb Madrid, on la inversió prevista no només s’ha acomplert sinó que s’ha superat fins al 184%; però també amb la resta de territoris, on, com a mínim, s’ha superat el 50% del que s’havia pressupostat. El Ministeri de Transports relativitza les dades d’Hisenda, malgrat reconèixer la baixa inversió a Catalunya. Sosté que vol revertir la situació però no diu com i es compromet a “una anàlisi en profunditat” de la inversió del 2021 que tampoc va portar feta de casa. L’executiu estatal sortia satisfet de la subcomissió tècnica de la bilateral d’infraestructures d’ahir. Una trobada en què no assumia compromisos ni tampoc donava resposta als 12.383 milions de dèficit inversor entre el 2009 i el 2021 que reclama la Generalitat. I es feia palès, un cop més, com de còmode està el govern espanyol despatxant debats de fons en polèmiques de formes, xifres i lletres. Qui dia passa, any empeny. I el greuge inversor, creixent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia