Editorial

Exili en perill per una justícia no prou lesiva

L’advocat general del TJUE ha fet costat al magistrat Pablo Llarena en les conclusions davant les qüestions prejudicials que el jutge espanyol va presentar arran de la decisió de Bèlgica de denegar l’extradició de Lluís Puig. L’advocat general assegura que un altre estat no pot entrar a valorar si el Suprem espanyol és l’autoritat competent per jutjar el conseller i que per argumentar un risc de vulneració d’un dret fonamental hauria de demostrar més deficiències sistèmiques i generalitzades en el funcionament del sistema judicial espanyol. Llarena podria aviat tornar a presentar una euroordre contra Puig si es demostra que l’anterior es va denegar contravenint el dret de la Unió Europea, tal com podria acabar sentenciant el TJUE d’aquí a uns mesos. Cop fort per a l’exili, el d’ahir, perquè l’Estat manté també els intents de detenció de Carles Puigdemont i Toni Comín. La persecució política a l’independentisme i els més de tres mil represaliats i perseguits al país, amb causes judicials exagerades, algunes inventades pels cossos policials, la condemna als nou presos de l’1-O del mateix Suprem, la duplicitat de causes a través del Tribunal de Comptes, el cas dels CDR... no calen més exemples per afirmar que la justícia espanyola arrossega un dèficit sistèmic de vulneració de drets, sobretot quan avalua persones amb una ideologia diferent de l’espanyolista, i que els processaments o judicis no són del tot justos. Organismes dependents de les Nacions Unides, observatoris internacionals i entitats en defensa dels drets humans han alertat d’aquesta deficiència sistèmica que l’advocat del TJUE no veu, encara, prou lesiva.

Cal continuar confiant en la justícia europea malgrat la decepció d’ahir i les males perspectives que pren el cas, perquè l’exili pretenia el que està aconseguint: la visualització internacional d’un problema polític que cal resoldre. Problema que continua vigent, malgrat que avui el president català i l’espanyol es reuneixin i un dels objectius de la trobada sigui desjudicialitzar la vida política. No sembla que l’aparell judicial de l’Estat hi estigui gaire disposat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia