Editorial

La UE fa tard davant el repte energètic

La suposada urgència de la Comissió Europea a l’hora de frenar l’escalada de preus energètics fa com a mínim un any tard.L’eficàcia dels polítics, sobretot a un nivell tan important, es mesura no només per la celeritat en la reacció als problemes, sinó sobretot en la previsió per evitar-los. I, en aquest sentit, el fracàs ha estat doble pel que fa a les conseqüències de la guerra a Ucraïna. El desfasament del sistema segons el qual s’estipula el preu majorista, primer del gas i després de la llum, afegit a la dependència del subministrament rus ens han dut a un cul de sac del qual ara toca buscar sortides a la desesperada. A les portes d’un hivern que es preveu especialment complicat –i costós– i amb un conflicte armat que és molt lluny de finalitzar, la presidenta de la Comissió, Ursula Von del Leyen, anuncia ara la convocatòria immediata d’un consell de ministres del ram per abordar el que el govern espanyol ja li va plantejar fa un any: la intervenció a fons en la regulació del mercat energètic. Un mercat desbocat que no para d’apujar els preus i d’empobrir els consumidors, enfrontats a la dura perspectiva d’un canvi d’estació amb possibles restriccions.

Ni tan sols l’anomenada excepció ibèrica aplicada a Espanya i Portugal ha servit per frenar el preu del kilowatt, això sí, molt per sota del que estan pagant els veïns francesos i italians. En aquest sentit, ahir la ministra per a la Transició Energètica, Teresa Ribera, va descartar al noranta nou per cent la possibilitat que els talls afectin l’Estat espanyol i el president Pedro Sánchez va gallejar en la reunió amb l’homòleg alemany, Olaf Scholz. La realitat és que fins que el gegant alemany no ha patit amb severitat els efectes d’aquesta situació, la UE no ha decidit fer un pas determinat per revertir-la. Pel que fa al PP, no ha desaprofitat l’ocasió de tornar a quedar en evidència. Fa quatre dies va votar en contra del decret d’estalvi energètic recomanat per la mateixa CE i ara proposa allargar la vida a les centrals nuclears. Ells, que quan manaven van imposar un impost al sol, no poden pas donar cap lliçó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia