Opinió

opinió

Peixos estressats

Atenció, que a Sant Antoni ja tenim una localització per al pròxim film de Spielberg

Fa una setmana saltava a l’actualitat el fenomen del peix agressiu que mossega banyistes a Sant Antoni de Calonge. Al Telenotícies afirmaven que a l’espigó de l’Amistat (ja és mala llet el nom) “aquest estiu hi tenen un visitant inesperat i molest”. Un peix, “que des de fa unes setmanes mossega els banyistes”. Atenció, que ja tenim una localització per al pròxim film de Spielberg. L’illa on ataca el tauró de la pel·lícula es diu Amity, com el nostre espigó. Com Amity, Sant Antoni és un poble que viu de les platges, i on un visitant incòmode comença a mossegar els banyistes. A Amity els visitants no viuen per explicar-ho, i els de l’espigó de l’Amistat surten a ensenyar la ferida a la televisió, tan petita que cal assenyalar-la amb l’ungla i el zoom no dona a l’abast. Ja té pebrots que siguin els peixos, els visitants incòmodes, i no les hordes humanes que cada estiu ens falta temps per envair les platges armats amb para-sols, tovalloles, inflables, salabrets i altres estris per observar i capturar qualsevol cosa que es mogui a l’aigua, i amb la pell embetumada amb cremes i potingues. Amb aquesta allau sobtada, no és estrany que alguns dels que hi viuen tot l’any hagin passat a l’acció.

A l’illa d’Amity va fallar l’alcalde, que va decidir no tancar les platges, perquè només faltaria que els turistes fugissin. Però a Sant Antoni saben que la gent quan fa calor no fuig ni que hi passi un tractor, i qualsevol crida a no banyar-se hauria estat inútil. No va haver-hi, doncs, cap tancament ni crides a la calma. Només que l’Ajuntament “ho investigarà”. Mirant el web local no he vist cap seguiment del tema. No calia gaire investigació, però; només ficar-se a l’aigua i esperar, perquè no es tracta d’un peix psicòpata que actua en solitari i ataca de nit, sinó d’un peix molt corrent a les nostres aigües. Fa uns anys es van fer públics casos similars a Benidorm i Israel, i un diari israelià assegurava que el peix en qüestió és el sarg (diplodus sargus sargus), una espècie molt comuna a les nostres costes. Un expert apuntava a l’escalfament de l’aigua, que va a l’alça amb els anys, combinat amb la sobreexplotació i un estiu extremadament calorós, que ha incrementat l’estrès dels peixos, tornant-los més agressius. Vist així, els fets tenen més relació amb Nope, el film que ens mostra què passa quan els animals senten amenaçat el seu entorn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia