Editorial

Hongria desafia la democràcia al si de la UE

Que un estat membre desafiï la democràcia amb total impunitat demostra la feblesa de la Unió Europea i d’un projecte incapaç de fer passos sòlids envers els seus objectius fundacionals de consensuar les regles del joc d’un mateix espai polític i econòmic. La llista de dèficits que en aquest sentit acumula l’Hongria presidida per Viktor Orbán és inacabable: el mal funcionament dels sistemes constitucional i electoral, la manca d’independència de la judicatura, la creixent corrupció, la manca de llibertat d’expressió, el menyspreu als drets de les persones LGTBIQ.... Tot plegat dibuixa un perfil més propi d’una dictadura que no pas d’un membre de ple dret però, malgrat tot, l’executiu d’Orbán continua governant amb una ideologia clarament ultradretana sense que ningú aconsegueixi aturar-li els peus.

La UE ho ha intentat, tot sigui dit, però amb resultats escassos. Els darrers anys ha endurit el to, per exemple impulsant un procediment sancionador contra la llei que equipara l’homosexualitat amb la pedofília. L’única resposta per part d’Orbán ha consistit a insinuar que fora de la Unió també hi ha vida. La possibilitat d’abandonar voluntàriament el paraigua europeu, però, és remota, tenint en compte els beneficis econòmics que aquest estatus comporta, i que els mateixos ciutadans hongaresos valoren: el 85% de la població és favorable a la permanència. La darrera iniciativa parlamentària, per cert impulsada per una diputada de la ultradreta, destinada a obligar les mares avortistes a escoltar primer el batec de la criatura, ha fet vessar el got de la paciència. Formalment el Parlament Europeu ha deixat de considerar el país com una democràcia plena i l’executiu comunitari es planteja tancar l’aixeta dels fons estructurals com a mesures de pressió. La paradoxa, com s’ha demostrat també amb mesures similars aplicades contra la Rússia de Putin per tal que freni la guerra a Ucraïna, és que qualsevol sanció econòmica acabarà perjudicant també la ciutadania hongaresa, fins que no es demostri el contrari formada per europeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia