Editorial

LA GALERIA

Les penombres del 69

Han passat 30 anys però no sembla que les coses hagin canviat gaire

MTS. Malalties de transmissió sexual; avui les més populars o mediàtiques són el VIH i el papil·loma. Com es transmeten –s'encomanen, que dèiem abans– les MTS? Heteros i homos vam rebre una allau informativa quan el VIH es va estendre per Occident. Però van ser unes prevencions molt parcials perquè quasi tot l'advertiment gravitava en, mitjançant els preservatius, evitar que la penetració anal o vaginal pogués contaminar l'altre en ambdues direccions. Posa-te'l, posa-l'hi. Tots plegats vam demostrar que arrossegàvem una triple fixació. Una, de l'ortodòxia monoteista perquè del sexe bàsicament se'n concebia la còpula, quan paradoxalment qui més podia posar i posar-se en risc era qui volia només orgasmes per camins diversos, més o menys compartits i sense ròssecs posteriors. Dues, heterosexualista perquè la pràctica homo era sovint concebuda com una variant equívoca, sofisticada i subalterna de l'anterior. I tres, fal·locèntrica perquè el sexe sempre anava associat al penis (un com a mínim, o dos, o mitja dotzena) i a la penetració: la comuna i, lligant els gossos amb llonganisses, a més de la formulària, l'altra a escassos centímetres. No es va informar de les possibilitats de contagi per les pràctiques més practicades pels que incorrien i projectaven més riscos, com ara la cunnilinció o la fel·lació, o la conjunció d'ambdues: el llegendari 69.

Han passat 30 anys però no sembla que les coses hagin canviat gaire. El Punt Avui de divendres contenia un article reivindicatiu sobre el poc cas que la medicina estricta, les campanyes de prevenció i la percepció social fan dels possibles riscos i malalties que es poden contraure a través d'exercicis sexuals sàfics. Hi hauria alguns metges i metgesses que, sabut que la dona que tenen a la consulta és lesbiana practicant, no la informen de res ni li prescriuen l'elemental citologia rutinària; i hi ha campanyes de prevenció que ignoren els riscos que comporta el sexe lèsbic, etc. Entesos, però potser la doble pàgina reivindicativa, a més dels anhels –la ideologia– i la denúncia, podia haver aportat alguna clarícia sobre el cos a cos. Pot ser contaminant el sexe oral entre dones? I en homes, homos i heteros, i en dones heteres, varia el risc segons si s'és bucalment actiu o passiu? En el moment àlgid de la sida, els més atents van aprendre que es podia beure aigua o vi del got d'un afectat, però que no s'hi podia compartir el raspall de dents. En aquest sentit, dos o més homos, o dues o més lesbianes, poden compartir sense riscos un ersatz de penis? Etc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia