Opinió

LA CRÒNICA

Ficar cullerada

L'Ajuntament de Girona ha convocat, per als dies 30 i 31 de maig, una votació perquè els ciutadans participin en els pressupostos d'atenció als barris. Em sigui permès dir que no ho entenc. Semblava que l'escassa afluència de votants l'any passat (un 2,22% del cens) hauria estat suficient per no repetir aquesta pràctica, que no va enlloc. Ara han omplert els fanals amb l'eslògan de “Fica cullerada” que –dit de passada– sembla xaró i poca-solta. Ens deixen ficar cullerada en les engrunes dels pressupostos municipals. Moltes gràcies!

Però l'essència mateixa de la consulta no s'acaba d'entendre. Prenem un exemple. Per al Barri Vell, que comprèn una extensió amplíssima de la ciutat, assenyalen quatre projectes: arranjament de l'accés a l'aparcament dels Maristes (7.000 euros), una obra menor; posar càmeres de seguretat a la plaça Sant Domènec (12.000 euros), obra que hauria de pagar el rectorat!; estudi sobre la mobilitat del barri (10.000 euros), i un altre estudi sobre el soroll (amb 3.859,50 euros). En total, 40.000 euros (!). Ens preguntem si és tot el que ha previst l'Ajuntament per a un barri tan extens. I volen que votem sobre això? Què n'hem de dir? Que ens agrada? Que no ens agrada? La veritat és que ens deixa indiferents. Qualsevol persona veu que es tracta d'inversions mínimes, marginals i, en part, destinades a pagar estudis que solen servir per donar feina a amics i coneguts. Repetim: això és tot el que pensen fer pel Barri Vell? I l'arranjament de la plaça del Pallol, que fa vuit anys que és en espera? I el destí del cinema Modern, tan vergonyosament abandonat, que encara aquesta mateixa setmana ha estat objecte d'un assalt nocturn? I el passeig Canalejas, que resulta que no es fa perquè no agraden els balconets?... Sempre hi ha un impediment o un altre per no afrontar obres d'envergadura!

Però no ens volem aturar en un barri. Repassin, per favor, la llista publicada per aquest diari dijous passat, 22 de maig, i veuran que el previst en cada barri són obres mínimes, petits arranjaments, obres i serveis que l'Ajuntament té obligació de fer per mantenir un mínim de confort i seguretat ciutadana.

Els edils són triats per la ciutadania per quatre anys perquè, entre altres funcions, decideixen aquesta mena d'obres de millora i manteniment pel seu compte! Què necessiten? Que els diem que molt bé o molt malament? Aquest és el sentit d'una votació? Mobilitzar la ciutadania, emprar recursos, personal i mitjans per a una consulta tan poc atractiva és una manera –i que em perdonin– de perdre el temps.

La impressió que desperta aquesta consulta és que es vol donar aparença de molta activitat urbanística, quan, en realitat, es fa poca obra, amb retard i amb dubtes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia