Opinió

La columna

La dèria de Santa Quitèria

Una selfie amb Santa Quitèria, expatrona de Lleida, amb capacitat documentada per guarir la ràbia, els mals de cap i les migranyes, i màrtir decapitada per un pretendent poc comprensiu amb la seva aposta per la castedat. És l'última moda a Lleida. Les selfies, no la castedat. Fins i tot la vicepresidenta, Joana Ortega, ha publicat la seva pròpia selfie amb Santa Quitèria. La idea va començar com una petita broma reivindicativa a favor del Museu de Lleida, en situació econòmica delicada pel deute que acumulen les administracions amb la institució i la falta d'acord entre aquestes per solucionar-ho. La idea la va propagar la periodista Anna Sàez en un article des del portal web Lleida.com, i durant la setmana han anat apareixent a les xarxes socials les fotos de lleidatans posturejant, amb somriures radiants o bé amb expressions de moderna suficiència cultureta, això va a l'estil de cadascú, però sempre al costat de la tela que representa la santa en l'exposició temporal del pintor Antoni Viladomat (1678-1755).

La dèria ja s'ha convertit en un concurs formal d'autoretrats. L'han convocat el Museu de Lleida i el portal Lleida.com, i la idea és ben simple: cal anar al museu, buscar l'obra, que és la peça estel·lar de l'exposició de Viladomat, retratar-se sol o en grup al costat de l'expressió de pietosa i soferta serenor contemplativa que Santa Quitèria dedica al cel, i publicar-la al Facebook, Twitter o Instagram del portal Lleida.com. Hi ha premi segur: una entrada 2x1 per visitar el museu i una llibreta amb bolígraf. I un sorteig de tres lots de productes de marxandatge del museu.

La Santa Quitèria lleidatana de Viladomat apareix amb la ciutat al fons, una ciutat que feia poc havia estat parcialment destruïda durant el setge i la invasió borbònica, el 1707. Viladomat la va pintar per encàrrec d'una ciutat que la venerava. Al monestir de Sant Hilari tenien la relíquia d'un cap suposadament de la santa i que havia obrat miracles innombrables. Ara
la ciutat hi torna, a Santa Quitèria, en versió selfie i per xarxes socials, perquè intercedeixi i obri el miracle de guarir els mals de cap pressupostaris i la migranya de les petites disputes politicoadministratives. Un miracle que, no cal dir-ho, tanta falta fa al museu lleidatà com, en general, a la cultura en temps de crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia