Opinió

Keep calm

Obama

Quin és el seu llegat? Vuit anys després la meua opinió és que la cosa més important que ha fet Obama és ser elegit president

El president dels Estats Units, Barack Obama, va fer ahir el que serà el seu darrer discurs oficial, si no hi ha cap imprevist. El càrrec de president l'assumirà d'ací a pocs dies Donald Trump, i amb això els Estats Units i el món entraran en una nova era, que ja veurem on ens porta.

Els darrers dies del seu mandat Obama s'ha dedicat a una cosa que fan tots els presidents: a cimentar el seu llegat. A intentar deixar fixada una imatge del que és i del que ha representat. També, però, i tenint en compte la delicada situació que representa per als Estats Units la interferència russa en les eleccions, Obama aprofita per posar les coses difícils ja d'entrada al president electe Trump. Cosa que, sincerament, no és pas difícil.

Ara bé: quin és el llegat d'Obama? Què ha significat per als Estats Units i el món? Vuit anys després la meua opinió és que la cosa més important que ha fet Obama és ser elegit president. Que un afroamericà arribés a la presidència dels Estats Units és el fet clau, determinant i únic que farà passar la seua presidència a la història. Perquè de la resta, poc. Lamentablement.

És cert que hi ha hagut moments importants en aquests vuit anys, com la retirada de les tropes del Llevant o l'aprovació de l'anomenat ObamaCare. Però en el balanç de la seua presidència hi ha ombres molt importants. Guantánamo, per exemple, encara no està tancat malgrat que va ser la primera promesa del jove nou president. Malgrat el fet que ell mateix és afroamericà, avui és difícil no reconèixer que la situació dels afroamericans ha patit un notable retrocés arreu del país i el seu rècord bèl·lic és esfereïdor. Obama, per exemple, ha bombardejat set països, mentre que Bush ho va fer en quatre. I l'ús de drons ha esdevingut quotidià, amb tot el que representa. Potser per això li van donar el Nobel de la pau només començar…



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia