la galeria

La llei electoral

Quants dels legisladors que teòricament heu elegit coneixeu? Quants diputats de la vostra demarcació em podríeu dir de carrera, sense entrebancar-vos, ni sense equivocar-vos? És igual. De Madrid o Barcelona. Diputats o senadors Poseu-hi, fins i tot, diputats provincials! Tres? Quatre? Deu? Segur que no n'heu dit un que era senador i avui és diputat. O al revés: un diputat del segle passat que avui és senador!

Sabríeu dir quants diputats envien les comarques gironines al Parlament de Catalunya? I quants escons són ocupats per gironins al Congrés dels Diputats? I senadors? Quants membres, diputats, componen la Diputació de Girona?

Són disset al Parlament de Catalunya: 7 de CiU, 4 del PSC, 4 d'ERC, 1 d'ICV-EUiA i 1 del PP.

Al Congrés dels Diputats en són sis: 3 del PSC, 2 de CiU i 1 d'ERC.

Al Senat en són quatre: 3 de l'Entesa catalana de Progrés i 1 de CiU. Bé, ho tradueixo: 2 del PSC i 1 d'Esquerra.

A la Diputació de Girona són 25: 12 de CiU, 9 del PSC i 6 d'Esquerra, que en té la presidència, gràcies a un pacte amb el PSC. La composició de la Diputació depèn d'una elecció indirecta, en funció dels resultats de les eleccions municipals en els partits judicials. I, per embolicar-ho, hi podríem afegir els consells comarcals, amb prop de dos-cents electes més, escollits indirectament.

Coneixeu tothom qui hauríeu de conèixer? No. Tinc la solució. Fer les demarcacions o districtes electorals molt reduïts, en funció de cada parlament: per exemple, a les comarques gironines hi hauria 17 districtes per al Parlament de Catalunya, però 6 per al Congrés. Només un pot ser elegit per un districte. Ens els coneixeríem de memòria i els podríem exigir cada dia, com a la Gran Bretanya. Així retrien comptes al seu electorat i no al seu partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.