Opinió

opinió

Circ d'emocions a pèl

‘Udul', el nou espectacle de Los Galindos, estrena la temporada d'assajos oberts de Fira Tàrrega

La iurta escènica de Los Galindos s'ha instal·lat durant dues setmanes a la nau 18 de Cal Trepat a Tàrrega. La veterana companyia de circ s'estrena com a participant en el programa Suport a la Creació de Fira Tàrrega, que enguany durà a la ciutat catorze companyies fins al setembre. Finestra oberta de bat a bat perquè els espectadors coneguin els processos creatius i suport al sector, en la seva setena edició, el programa està plenament consolidat. La companyia hi ha estat a gust: “No és habitual venir a Tàrrega fora de la fira. Ha estat un plaer i hem fet més forts els vincles”, assegura el fundador i ànima de la companyia, Marcel Escolano. I hi afegeix: “La nau de Cal Trepat té bones condicions i l'ajut financer a les companyies és un repte per a tothom. Les institucions han de creure que la cultura també és un aliment per a la població.” El programa acompanya els processos creatius i finança amb 3.000 euros cada projecte, fent alhora de pont entre el públic i els creadors.

Dimecres a la nit i amb un aforament de noranta persones, les reserves es van esgotar. El públic targarí ja ha vist Los Galindos a Fira Tàrrega i volia conèixer Udul, l'últim espectacle de Bet Garrell i Marcel Escolano. S'estrenarà el 26 de maig a Cardedeu i es veurà al setembre a la fira. Maiurta, l'anterior espectacle de Los Galindos, recordava, amb tendresa i humor, el que són les veritables necessitats bàsiques de l'ànima i el cos. En aquest sentit, el nou espectacle també va a l'arrel. “És un crit llarg de veritats incontrolables”, defineix Escolano. No obstant això, Udul transita des del circ clàssic amb estructura dramàtica fins a l'atorgament d'un pes molt destacat als moviments del cos com a vehicle expressiu de tot tipus d'emocions. Los Galindos mantenen l'espai circular de la iurta, que confereix als espectadors proximitat amb els actors, una intimitat necessària per compartir les emocions dels actors. “Udul suposa un canvi, però cada espectacle és una nova aventura que reflecteix el nostre moment. Ara som aquí. No cerquem una fórmula, sinó fer un exercici de vida i llibertat”, explica un Escolano suat després d'una hora i vint minuts de lliurar-se a l'assaig obert.

El moment actual de Los Galindos els porta a la incorporació d'Anna Pasqual, vèrtex artístic d'Escolano i Garrell. “Enguany, compleixo 50 anys i la Bet, 49. Existeix una veritat innegable: no podem fer el mateix que quan érem més joves”, en una disciplina artística tan exigent físicament com el circ. “I d'aquí sorgeixen les ganes de compartir treball amb l'Anna, una artista a la maduresa, però en la trentena.” I hi afegeix: “Ens agrada confrontar-nos amb altra gent.” Jordi Duran, director artístic de Fira Tàrrega, explica: “La gràcia de Los Galindos són les ganes d'avançar i no estar sempre conformes. L'art ha de ser això. L'artista ha de ser curiós i estar al límit i, espectacle rere espectacle, inspirar les noves generacions” de creadors.

Udul, el nou triangle creatiu, funciona ben greixat. I s'amplia puntualment amb la incorporació de Benet Jofre, tècnic de funció, que sobre una bici executa una escena de gran bellesa al costat de Pasqual, en un dels números més aplaudits. L'espectacle bascula cap a la dansa: contorsions ràpides i a pèl que l'experiència fa que semblin naturals. Gestos aturats un instant per introduir sovint un humor subtil, desprès de situacions quotidianes amb què l'espectador es pot identificar i que, amb l'ànima de clown, també defineixen Udul.

Un assaig obert és això, un assaig, però ara no busquin un fil narratiu concret en Udul. Los Galindos van a l'arrel de les emocions humanes, de les confrontacions relacionals a través d'una tècnica experta. “Treballem les emocions perquè són les nostres veritats i allò que ens mou. Com a artista de circ no tinc la necessitat de demostrar res, sinó de resistir. D'ésser.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia