Opinió

Keep calm

Deshumanitzar-nos

Deshumanitzar l’enemic és el pas previ per poder atacar-lo sense remordiments

El dia 1 d’octubre vaig anar a votar amb el meu fill de cinc setmanes. Dijous el ministre Zoido em va dir –a mi i a tots els que érem al col·legi amb els nostres fills– que els vam utilitzar com a escuts humans. Però quina mena de monstres es pensen que som?

L’argument de l’ús dels nens s’ha repetit fins a l’esgotament; des de Ciudadanos fins als representants del govern espanyol han dit que havíem fet servir nens per ocupar les escoles, per tallar carreteres, per evitar que la policia actués l’1 d’octubre... El ministre fins i tot va exhibir en la seva compareixença la foto d’uns nens asseguts enmig de la carretera, com fent creure que havíem llençat els nostres fills al mig de la C-32 per obligar els vehicles a frenar, quan ja s’ha demostrat que la foto era un fake: la foto és de la vaga del 8-N però els nens eren a centenars de metres de distància d’on s’estava produint el tall de l’autopista.

Que els adoctrinem, que els manipulem, que els utilitzem. Ho diuen i ho repeteixen amb l’objectiu de deshumanitzar-nos, perquè deshumanitzar l’enemic és el pas previ per poder atacar-lo sense remordiments. Si ens presenten davant la ciutadania espanyola com a éssers desaprensius que posen en risc els seus propis fills o, encara pitjor, que els utilitzen intencionadament per fer més grans els “tumultos” saben quina serà la reacció: un gran sentiment de rebuig. “Nosaltres no ho faríem mai, ergo no són com nosaltres, ergo no són persones.” El mecanisme psicològic és senzill: tallar l’empatia cap a l’altre permet acceptar qualsevol salvatjada contra ell, perquè sense empatia t’és indiferent el patiment de l’altre. Deshumanitzar l’enemic és una estratègia clàssica de les guerres, dels genocidis, dels feixismes com a pas previ per atacar-lo.

Vam anar amb els nostres fills al col·legi entre d’altres coses perquè no crèiem possible que portar-los a exercir un dret democràtic com votar els pogués posar en risc. Si algú els va posar en risc va ser el ministre i els qui, obeint-lo, van donar l’ordre de carregar contra població civil indefensa, famílies senceres. Qui és el monstre, ministre?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia