Opinió

Keep calm

Jann Wenner

La trajectòria vital del fundador de ‘Rolling Stone’ és la mateixa que la de bona part de l’esquerra

Jann Wenner era un jove de 20 anys quan va fundar a San Francisco la revista Rolling Stone, que es va convertir de seguida en la bíblia de la música i el moviment contracultural i va rellançar la carrera d’escriptors com ara Hunter S. Thompson, amb el seu periodisme gonzo, o va descobrir la fotògrafa Annie Leibovitz. Però el 1977, només 10 anys després de la seva fundació en ple auge del moviment hippie, la revista es va traslladar a Nova York i va tenir la seva primera crisi. Perquè aquells nois que havien fet una revista contra el poder van començar a formar part del sistema, com el mateix rock’n’roll.

I, enmig dels seus propis excessos, no van detectar que el punk havia substituït el paper del rock. Van trigar a adonar-se que els Sex Pistols de Sid Vicious eren alguna cosa més que soroll: atacaven el conformisme social i la monarquia. I va passar el mateix amb el hip-hop, nascut en la marginalitat negra del Bronx i Harlem. Però el que realment va allunyar la revista dels seus destinataris originals va ser l’arribada de Bill Clinton al poder. Clinton era la generació de Wenner arribant al poder. I s’hi va entregar. I no va veure a temps que Clinton ja era, també, un instal·lat que no treballaria per resoldre les injustícies.

Wenner continua sent l’editor de Rolling Stone 50 anys més tard. I la seva història, cinc dècades després d’aquell maig, ens serveix per preguntar-nos quants Jann Wenner hi ha? En el món del periodisme. I en el món de la política. I en el món de la música. Com pots aixecar la veu contra els atacs als drets socials i polítics quan t’has convertit en el poder que els aplica? Per això ens preguntem on és bona part de l’antiga esquerra periodística, política i musical quan es denuncia el cantant de La Polla Records per haver dit el mateix que deia fa 30 anys. O quan Valtonyc ha de marxar a l’exili per les lletres de les seves cançons. I ja no cal parlar dels polítics independentistes. Ens ho preguntem perquè temem que han fet el mateix viatge que Jann Wenner.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia