Opinió

Keep calm

Talante 2.0

El temps ha demostrat que fer ‘política de talante’ no és bona idea perquè no resol res

Hi va haver una època que les reunions entre els presidents dels governs català i espanyol eren molt habituals, especialment mentre a Catalunya hi va haver un govern tripartit d’esquerres i a Espanya governava el PSOE. Cada vegada que Zapatero i Montilla es reunien, amb uns amics periodistes jugàvem a endevinar com titularien l’endemà els diaris de Barcelona d’entre els dos titulars possibles: “Montilla es reuneix amb el President” o bé “El president es reuneix amb Zapatero”, i sempre l’encertàvem, perquè hi ha mitjans que per molt que es facin des de Barcelona i en català tenen un marc de referència hispanocèntric, i els delata el fet que el President en majúscula sigui sempre l’espanyol.

Sovintejaven les reunions, era l’època de l’“Apoyaré el Estatuto que salga del Parlamento de Catalunya” mentre Guerra afilava bé el ribot, hi havia diàleg però no deixava pòsit més enllà de reforçar la idea del “talante” de Rodríguez Zapatero.

El temps ha demostrat que fer “política de talante” no és bona idea perquè no resol res. Mostrar públicament actitud dialogant sense intenció real d’arribar a acords és una enganyifa que impedeix avançar. Cal arribar a acords, ni que sigui per pactar les discrepàncies, i executar-los perquè, al cap i a la fi, la política consisteix en això.

Després d’un any i mig sense cap reunió dels caps de govern, demà el president Torra es reunirà amb Pedro Sánchez. Ningú no n’espera cap gran concreció ni cap gran avenç, i sembla bastant evident que Sánchez busca una foto que l’allunyi de la imatge intolerant de Rajoy però sense haver de fer concessions a les demandes de Torra. Voldríem que anunciés que demanarà a la fiscalia general de l’Estat que retiri les acusacions contra els presos polítics i exiliats, que es mostrarà disposat a pactar un referèndum d’autodeterminació, però ningú veu viable que estigui disposat a pagar aquest preu polític. Ara bé, com a mínim que no ens facin empassar una nova versió de talante 2.0, perquè a hores d’ara, la societat catalana ja no s’empassarà un altre “apoyaré”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia