Opinió

Ombres d’Estiu

L’alteritat, rebuig i temor

“Heathcliff és sempre l’alteritat, que es relaciona amb una estrangeria incerta que provoca rebuig i temor

Es diu que l’estructura narrativa de Cims borrascosos és com una matrioixca. Unes quantes pàgines enrere d’aquella a la qual he arribat, pràcticament al terç de la novel·la, la cultivada serventa Nelly, dins de la narració que desplega davant de l’encuriosit Lockwood, amb el qual ens emmirallem els lectors, explica què li va relatar Heathcliff quan, després d’una tarda en què va fer una de les passejades en llibertat amb Catherine Earnshaw, va tornar sol a Cims Borrascosos. Havien arribat fins a la Granja dels Tords i, mentre espiaven la família Linton, uns gossos van perseguir-los i un va enxampar Catherine per un turmell; ell no va voler fugir, incapaç d’abandonar la seva inseparable companya, però el senyor Linton va expulsar-lo reconeixent-lo com aquella “estranya adquisició que el seu difunt veí va fer en un seu viatge a Liverpool, un petit matiner indi, o un nàufrag americà o espanyol”. Heathcliff és sempre l’alteritat, que es relaciona amb una estrangeria incerta (tant se val que se suposi que podria ser un petit mariner indi, un nàufrag americà o espanyol o, com es diu sovint, un gitano) que provoca rebuig i temor. A part del senyor Earnshaw, que el va adoptar i va protegir fins que va morir sense preveure que després seria maltractat pel seu fill natural i hereu (Hindley) per venjar-se del fet de sentir-se relegat per aquell “intrús”, només l’accepta Catherine, mentre que Nelly, en tot cas, fantasieja amb la identitat del noi per encoratjar-lo a refinar-se després d’haver-lo rentat i pentinat: “Tens l’aspecte d’un príncep disfressat. Qui sap si el teu pare no era un emperador de la Xina i la teva mare una reina índia, cadascun d’ells prou ric per poder comprar, amb els ingressos d’una setmana, els Cims Borrascosos i la Granja dels Tords junts? I tu vas ser raptat per mariners malvats i portat a Anglaterra.”

El desig de “civilitzar-se” el sent el mateix Heathcliff un cop Catherine torna de la Granja dels Tords, on s’ha passat cinc setmanes refent-se del turmell destrossat pel gos que va enxampar-la. Això perquè s’ha adonat que, “segrestada” pels Linton, Catherine ha descobert una vida acomodada i ordenadament burgesa que l’atrau, com també ho fa el fill de la família veïna, Edgar, que es converteix en el rival de Heathcliff. Aquest confessa a l’omnipresent Nelly el desig de ser un “altre” per retenir Catherine: “M’agradaria tenir els cabells rossos i la pell blanca i anar vestit i comportar-me tan bé com ell i tenir les mateixes possibilitats de ser ric que té ell!” L’exclusió fa que ell mateix es rebutgi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia