Opinió

LA GALERIA

10 de novembre del 2018

Cal obrir un debat a l’entorn del tren convencional transfronterer

Benvolguts lectors; no us estranyeu que com a títol d’aquest article, d’aquesta galeria, surti una data determinada: 10 de novembre del 2018. Efectivament, el 10 de novembre del 2018 està previst celebrar la tercera Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga. A una mica més d’un mes es fa necessari començar a recordar en la ment aquesta data que pot significar, que ha de significar, una inflexió molt necessària en la millora de la mobilitat sostenible en una contrada en què encara regna una mentalitat molt antiga en relació amb la forma de moure’s, per intentar exercir aquesta funció d’una manera molt més coherent, segura i molt menys contaminant.

La Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga del pròxim dissabte 10 de novembre del 2018 és un projecte ciutadà entre quatre associacions de defensa del tren convencional: la PTP, Defensem el Tren de l’Empordà, l’Associació d’Usuaris del Tren Perpinyà-Portbou i la Fnault, que volen unir esforços i “fusionar-se” amb diversos ajuntaments del territori ferroviari entre Figueres i Perpinyà i, alhora, adquirir força mitjançant l’ajuda, el suport inestimable de la Generalitat de Catalunya, el Departament dels Pirineus Orientals i la Regió d’Occitània. La Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga és una oportunitat excel·lent d’obrir un gran debat a l’entorn del tren convencional transfronterer, que ha de ser una gran eina de construcció i comunicació dels territoris de l’Alt Empordà, les comarques gironines, la Catalunya del Nord i una part molt important de la Regió d’Occitània. La Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga ha de ser, ha de significar, un aplec d’idees i propostes per millorar un territori que tradicionalment ha viscut marginalitzat com a zona de divertimento d’unes grans conurbacions urbanes tant del Nord com del Sud. Precisament, a la Festa del Tren de Llançà es presentarà una eina indispensable per amortitzar molt millor un tren convencional, social i turístic transfronterer: la guia ferroviària transfronterera. Aquest pròxima Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga ha de ser l’inici de la planificació de projectes molt més sostenibles i d’aprofitament laboral, social, turístic, d’un mitjà de transport que ha de servir d’esperó per a la millora i diversificació d’una economia de proximitat ara molt limitada. La Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga ha de tractar i desembussar el greu problema, al meu entendre molt polític, de degradació d’unes interconnexions entre Portbou i Cervera de la Marenda, totalment tercermundistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia