Opinió

LA GALERIA

Envoltats d’intrusos

Que algú faci bé la seva feina en una situació extrema, evidentment no és notícia. Els voltors necessiten carn fresca i sagnant

Vull començar dient que no tinc res contra les noves tecnologies. Penso que els canvis poden ser ràpids o lents, però la capacitat humana per assumir-los, acceptar-los i adaptar-los sempre és lenta. Quan exercia de periodista i passava alguna cosa hi anava de seguida un fotògraf acompanyat d’un redactor. L’un en prenia la imatge i l’altre explicava el que havia presenciat després de contrastar-ho, analitzar-ho i contextualitzar-ho. Ara, qualsevol persona proveïda d’un aparell de telefonia mòbil prioritza obtenir la imatge de qualsevol tragèdia en lloc d’ajudar. Fan que allò que una imatge val més que mil paraules esdevingui una falsedat. Mentrestant les televisions i altres mitjans es limiten a reproduir comunicats oficials des d’una taula i aprofitar les imatges dels improvisats i intrusos periodistes per treure les seves conclusions com més truculentes millor, i encara millor si poden donar la culpa a algú. Els agrada la sang i el fetge. Un exemple del que dic el representa la imatge del conductor d’un autobús travessant el corrent d’aigua. Mentre el professional reeixia en la seva actuació de continuar contra la força del corrent pel perill que hauria suposat aturar el vehicle o anar enrere on l’aigua baixava amb més força, algú jugava a fer de periodista prenent les imatges que tots hem vist. Cap dels suposats informadors que han parlat d’imprudència hi era ni s’ha molestat a contrastar els fets. Les imatges truculentes anaven acompanyades d’informacions com ara que es tractava d’un bus escolar, obviant que anava buit, i dels protocols que estableixen les companyies per a aquests casos. A l’intrús o intrusa que va difondre les imatges se li’n fotia el desastre de l’aigua. Era més important gravar algú a qui es pogués donar la culpa. Qualsevol ignorant es converteix en un xivato, en un fals informador. Les imatges són tan dolentes com la capacitat del qui les va fer, mentre que la professionalitat del conductor queda fora de tot dubte. Que algú faci bé la seva feina en una situació extrema, evidentment no és notícia. Els voltors necessiten carn fresca i sagnant per complaure la part més fosca de la gent. I aquest només ha estat un exemple. Qualsevol treballador d’un servei públic està exposat que qualsevol imbècil proveït d’una càmera l’enxampi en un renunci per causar-li com més problemes millor. I així anem, cada cop amb més perjudicis, prenent per certes les falses veritats que ha captat un clic i adobant el terreny per al feixisme que es va estenent per Europa i els Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia