Opinió

De set en set

Ni Estat, ni Iglesias

Encara que el títol d’aquest article recordi una antiga consigna anarquista –ni déu, ni pàtria ni rei–, la intenció amb què la fem servir avui és més modesta: només pretén ser un comentari a les manifestacions fetes durant aquest cap de setmana passat per Ada Colau i per Pablo Iglesias. Tant l’alcaldessa de Barcelona com el líder de Podem reclamen que el PDeCAT i ERC donin prioritat als avantatges que els pressupostos del govern espanyol de Pedro Sánchez tindran per a les classes treballadores i que, alhora, serveixin per a impedir unes noves eleccions estatals que podrien portar al triomf de la dreta.

Tant l’una com l’altra haurien d’entendre que a l’independentisme català li serveix de ben poc que a Espanya hi governi la dreta o l’esquerra. Per més que sigui veritat que el govern socialista manté una formalitat més amable que la caverna conservadora, si cap de les dues està disposada a acceptar que la qüestió catalana només té una via de solució, que és la del referèndum, poc marge queda per fer la política que la societat catalana reclama.

I no serveix per a res treure el comodí de la justícia social: aquesta no ve determinada per l’eventualitat d’uns pressupostos sinó per una acció política i legislativa prèvia de més recorregut i de més profunditat, que per ara no s’ha vist ni en el govern actual ni en la llarga etapa d’oposició viscuda pel socialisme espanyol. Gràcies a ell, i a la sincopada trajectòria de Podem, la dreta no ha de tornar perquè encara hi és, infiltrada en totes les estructures de l’Estat i de l’economia. Menys excuses i discursos i més valor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia