Opinió

LA GALERIA

Serveis públics

A casa nostra hi ha un debat des de fa més de vint anys sobre si amb plena sobirania podríem millorar la nostra qualitat de vida

Caldria reflexionar sobre els serveis públics socials indispensables (els que depenen de la Generalitat, com són la sanitat, l’educació i els serveis socials), però a banda d’aquests àmbits socials indispensables, també cal afegir l’administració de justícia i la mobilitat social dels trens convencionals; en aquest cas aquests dos serveis públics depenen directament de l’administració central de l’Estat espanyol, i també funcionen molt malament. Això ja ens pot donar una pista de com empitjoraria la cosa si es portés a la pràctica l’amenaça de recentralització de la sanitat, l’ensenyament i els serveis socials.

En aquesta qüestió dels serveis públics, voldria demanar als lectors si pensen o consideren que els serveis públics han de ser serveis socials indispensables. No hi ha dubte que els serveis públics en una societat europea del segle XXI –amb molta desigualtat i pobresa severa– resulten difícils de definir i de finançar. De tota manera, són bàsics per mantenir la cohesió social en una democràcia autènticament europea, amb molts problemes socials, econòmics, polítics i culturals. Una altra qüestió és si és possible la universalitat absoluta de tos els serveis. De tota manera, a casa nostra hi ha un gran debat, obert des de fa més de vint anys, sobre si amb una sobirania plena, tant des d’una confederació com des d’un estat independent, podríem, els catalans (tots els catalans, independentment de la llengua que parlin), millorar la nostra qualitat de vida. Fa molt de temps que s’esmenta, des de diferents òptiques econòmiques, que Catalunya pateix una espoliació anual de 16.000 a 18.000 milions d’euros. A més, d’ençà de fa més de vint anys s’ha intentat tot. Tota mena de “pactes fiscal” i “federalismes” polítics i econòmics que al final el Madrid institucional, des de la llotja del Real Madrid, ho ha esclafat tot.

La cosa és greu. Què cal fer per millorar els serveis públics de casa nostra? Què cal fer per aconseguir que el nombre de funcionaris, de totes les administracions, de Catalunya siguin semblants a la mitjana de l’Estat espanyol? Quan podran cobrar les pagues extres endarrerides els treballadors públics? Els catalans estem discriminats, necessitem més serveis públics bàsics i socials per tal de fer possible una societat democràtica molt més justa, lliure i equilibrada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia