Opinió

De reüll

Campanyes ‘fake’

Els ciutadans ens mereixem alguna cosa més que consignes

El govern espanyol i plataformes digitals com ara Facebook han anunciat la creació de grups d’especialistes per detectar i desactivar les mentides que circularan per les xarxes socials –sobretot a WhatsApp– durant la pròxima campanya electoral.

És veritat que de falsedats se n’han fet córrer sempre, però també ho és que els nous canals digitals les propaguen a una escala i a una velocitat fins ara mai vistes sense que cap control ho pugui impedir. En teoria, aquesta nova policia de la veritat hauria de servir per desintoxicar la campanya, neutralitzant dades i notícies fabricades, però no crec que pugui desemmascarar informacions interessades o manipulacions subtils, ni esborrar insults, ni desfer prejudicis instal·lats en els substrats més profunds de les mentalitats. I és que, a més de caçar fake news, potser seria l’ocasió, també, de repensar les campanyes electorals, que, lluny de generar debat i reflexió, no aporten cap valor afegit. Ara que es parla tant de desafecció política i de la crisi de la democràcia representativa, potser seria un bon moment per revisar la manera com ens relacionem governants i governats, començant per acceptar que, abans que targets del màrqueting electoral, els votants som també ciutadans i ens mereixem alguna cosa més que consignes buides i missatges simplistes que busquen només l’adhesió acrítica. Però això potser no interessa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia