Opinió

A la tres

Anormalitats

“Mítings de presos, Junta Electoral, debats incomplets... Segur que la democràcia està consolidada?

Quina campanya electoral, aquesta de les generals del 28-A. Mítings i entrevistes concedides pels presos polítics catalans, candidats a les presons que hauran de recollir l’acta sortint del centre penitenciari de Soto o fent algun recés durant el judici al Suprem, la Junta Electoral Central sent requerida diàriament per permetre als presos de JxCat i ERC poder intervenir des de la presó en actes que adapten els horaris als de la presó... “Què estrany veure’s amb els companys de llista pel mòbil”, va reconèixer Jordi Sànchez després de l’entrevista a l’ACN d’ahir. Els debats de les televisions estatals amb els caps de llista d’avui i de demà no inclouran els candidats catalans ni bascos... que s’albiren decisius per a la governabilitat, segons les enquestes, com ho han estat durant dècades. Tots s’hi referiran i pontificaran sobre Catalunya, però els caps de llista catalans no hi seran present, ni tampoc els seus companys de llista.

Tot plegat denota l’excepcionalitat, encara que des de La Moncloa es vulgui bastir de normalitat i Pedro Sánchez se centri en propostes socials, econòmiques, de drets o medi ambient, com Units Podem. La dreta es baralla per liderar la repressió. Ni rastre, però, de propostes de solució del conflicte català per part dels grans partits estatals. Ni rastre d’acceptar un govern inèdit de coalició a La Moncloa. Més aviat advertències que l’adversari serà pitjor.

No estranya que Junqueras i Romeva facin una crida a “no rendir-se”, malgrat que “anem a velocitats diferents” des de l’1-O, deien ahir a Cambrils. És justament per la lentitud del tren a Cambrils –bé pel vergonyós tram Vandellòs-Tarragona– que molts catalans vàrem diu prou a l’Estat. Per situacions com ara el tall de trens en un tram de via única que fa prop de 40 anys es preveia desdoblar. L’únic de via única d’un corredor ferroviari mediterrani amb evident dèficit d’infraestructura i inversió estatal, perquè la llevantada no ha causat gaires desperfectes a cap municipi ni altres serveis. Però les vies obsoletes no resisteixen una ventada superior al normal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia