Opinió

A la tres

La torradora i el català

“La ignorància és molt atrevida, a més de ridícula i mesquina. I en aquest cas, a més, supremacista

Reacció de befa i d’ignorància a les xarxes socials per part del nacionalisme espanyol contra l’activista cultural Àlex Hinojo @AlexHinojo després que aquest posés com a exemple –en el reportatge Llenguaferits, emès al 30 minuts de TV3 diumenge al vespre– que li agradaria, i ell creia que seria un ideal de futur, que d’aquí a uns anys pogués parlar en català amb la seva torradora, com segurament ho faran els parlants d’anglès, d’espanyol o d’altres grans llengües.

Hinojo no feia res més que expressar un desig, que imaginem comú a la majoria de parlants de català, i és que la nostra llengua pugui ser utilitzada –no ja els propers anys, sinó ara mateix– en molts dispositius intel·ligents, com Siri d’Apple, Alexa d’Amazon o Google Home, que ja permeten als usuaris dels principals idiomes del món interactuar amb ells, donant-los tota mena d’ordres. Uns dispositius i programes que no tenen el català, ni compten tenir-lo, entre les seves prioritats.

Hinojo venia a denunciar, doncs, aquest greuge per als parlants del català, un més dels que cal afegir a la llarga llista en una llengua perseguida encara, tal com explica sense embuts en el mateix reportatge la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, que hi denuncia com l’Estat ha impugnat una darrere l’altra totes les normatives en favor del català que s’han aprovat a Catalunya.

Malauradament hi estem acostumats, però no em negaran que és de persones dolentes riure’s d’aquells més febles que tu, d’aquells que, simplement pel fet de ser menys–com els catalanoparlants–, no podem tenir accés a coses a les quals als parlants de l’espanyol ni els passa pel cap que no les puguin tenir. Així, en comptes de demostrar una certa empatia amb una llengua germana, opten per menystenir-la, com han fet des de fa centenars d’anys. La ignorància és molt atrevida, a més de ridícula i mesquina. I en aquest cas, explícitament supremacista. Ells, a qui tant els agrada dir-nos a nosaltres supremacistes. Vergonya. I tot el suport a l’Àlex Hinojo.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.