Opinió

opinió

Desperta’t, Europa

La Unió Europea té, com d’altres àrees del planeta, molts reptes, però en destacaria tres, que si s’encaren amb rigor, valentia i generositat política, de ben segur que representaria un impuls per a la UE i més benestar per a la ciutadania europea, que és del que es tracta.

D’una banda, s’hauria d’impulsar la Unió Europea des del punt de vista polític i també econòmic, amb la finalitat de ser present al món com una sola entitat i mostrant sinergies conjuntes de tots els estats membres. Una posició més cohesionada enviaria al món un missatge clar d’unitat i també s’actuaria amb fermesa en els conflictes internacionals, dels quals la presència i capacitat d’influir de la UE ha quedat actualment debilitada, bàsicament per la desavinences internes i per la manca de posicions comunes. Això es manifesta en la pèrdua d’influència a l’Orient Mitjà o en altres àrees conflictives del planeta, i també en els àmbits econòmics i polítics.

D’altra banda, és clar que un dels valors i realitats que més identifiquen la UE és l’estat del benestar, avui en perill per la crisi i per les desigualtats econòmiques i socials que s’han produït. En aquest escenari, és imprescindible apostar per l’Europa social, per desenvolupar a cada estat membre el pilar social europeu, definit ja per la Comissió Europea, amb la finalitat que la ciutadania percebi que des de la UE s’emeten propostes a favor de la inclusió econòmica i social i que, tot i no ser d’obligat compliment, s’estableixin els mecanismes perquè tots els estats membres les apliquin, amb la finalitat que no quedi ningú fora del sistema. I, en aquest escenari, la UE no aconseguirà una posició política i econòmica comuna si no afronta amb fermesa i generositat per part dels estats la cohesió interna, donant més força a l’interès general de la UE que no pas al particular de cada estat. S’ha de tenir clar que la Unió Europea és diversa, perquè venim de cultures i formes de ser diferents, i per tant s’ha d’entendre que un mateix fet es pot veure de moltes maneres, sigui per la cultura o també per l’efecte més o menys proper. Per això és important afrontar amb valentia que tot el que passa en alguna part de la UE és un tema europeu i s’ha de resoldre i debatre també en l’àmbit europeu, perquè si no, la ciutadania queda desencisada de la idea d’Europa, al veure que les institucions europees no responen als seus problemes o demandes. Es tracta d’anar construint una UE en què els ciutadans cada vegada se sentin més propers i més identificats amb el projecte europeu. Es tracta de crear un demos europeu.

Si aconseguim una UE amb capacitat política i econòmica, serem forts i influents en el món, i si funcionem amb cohesió social, eliminant les desigualtats, i, a més, ho fem respectant les realitats individuals i col·lectives, de ben segur que avançarem junts en la diversitat i serem una garantia per a la llibertat i seguretat dels ciutadans europeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia