Opinió

Full de ruta

Restringir el debat

Les lleis abans que la sobirania popular. El Tribunal Constitucional abans que la llibertat. Els jutges espanyols decidint els límits del debat parlamentari

Un Parlament de fireta. Literalment. Això sembla que és el que vol que sigui el govern espanyol el Parlament de Catalunya. Una cambra decorativa on només es pugui parlar dels temes que Sánchez decideixi. Una opinió que, d’altra banda, amb més o menys mesura, comparteixen la resta de partits espanyols. Bé, de fet, n’hi ha, com Vox, i temps a venir, potser també Cs i el PP, que directament la tancarien. La qüestió no ve pas d’ara, ni de quan es van aprovar, el setembre del 2017, les anomenades lleis de desconnexió. De fet, els últims anys són innombrables els recursos, amb decisions judicials posteriors, que minven la capacitat legislativa del Parlament català. No en farem ara la llista , però, hi ha lleis ben destacades i d’important repercussió social, com la de pobresa energètica o la d’habitatges buits, per esmentar-ne algunes, que han estat impugnades sistemàticament pel govern espanyol, tant del PP com del PSOE, i posteriorment anul·lades pel Constitucional.

Ara, el govern Sánchez exigeix un pas més i s’empara en l’alt tribunal per intentar impedir directament que la cambra catalana debati qüestions que no li agraden, com l’autodeterminació de Catalunya o la monarquia espanyola. És a dir, ataca d’arrel la llibertat i la sobirania del Parlament obviant que, com diu l’article 55.1 de l’Estatut, “representa el poble de Catalunya”. Les lleis abans que la sobirania popular. El TC abans que la llibertat. Els jutges espanyols decidint els límits del debat parlamentari. Si no fos perquè ja fa temps que hi estem avesats i que som on som, ens sorprendríem. Però d’aquest estat intransigent i repressor ja res ens ve de nou. Més aviat tot el contrari. A hores d’ara, cal estar alerta i esperar-ho tot. Només cal sentir com menteixen vilment, de Sánchez a Arrimadas, d’Iceta a Casado. No enganyen ningú, volen aconseguir el poder a Catalunya, que les urnes els neguen, de qualsevol manera. I es consideren demòcrates!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia