Opinió

Keep calm

Innocents

Avui dia, el concepte de notícia falsa ha perdut actualitat i costa identificar la innocentada en l’allau de ‘fake news’

Entre les successives onades de consumisme frenètic d’aquests dies sempre hi ha un moment per recaure en la innocència. La musculatura emocional es relaxa i la mesquinesa o l’escepticisme habituals baixen la guàrdia i ens disposem a creure en coses que sabem, del cert, que no són certes. En aquest context, la diada dels Sants Innocents (tan cruel en el seu origen) afegeix elements d’ingènua diversió: plantar la llufa a l’esquena! Els diaris solien apuntar-se a la broma i ens colaven alguna notícia “falsa” cada 28 de desembre. Avui dia, el concepte de notícia falsa ha perdut actualitat i costa identificar la innocentada en l’allau de fake news que ens cau al damunt. La diada dels Innocents passa sense pena ni glòria. En altre temps era sensacional. No em puc estar d’evocar la de la BBC als temps –innocents– dels primers televisors en blanc i negre. A Anglaterra la diada dels Innocents se celebra el primer d’abril i en aquella data de l’any 1957 van emetre un fantàstic reportatge sobre la collita primaveral dels espaguetis al Ticino, el cantó de parla italiana de Suïssa. S’informava amb vigor narratiu com els arbres d’espaguetis havien florit esplendorosament aquella primavera i ara les famílies procedien a la collita de les tires de pasta que penjaven de les branques. El locutor aclaria que l’activitat familiar del Ticino contrastava amb les grans plantacions d’arbres de pasta de la vall del Po, on la recol·lecció de l’espagueti era una activitat industrial. El reportatge el va emetre el prestigiós programa de la BBC Panorama, i amb la veu del seu locutor habitual. Molts van creure’s aquella notícia sobre una menja que era exòtica a l’Anglaterra de l’època. I molts van trobar indignant que a la tele es diguessin coses falses. Temps innocents... En nom de la santa innocència que ens hauria d’acompanyar aquests dies, desitjo als pacients lectors, als lectors innocents, que el 2020 els porti una collita d’espaguetis excepcional i que hi hagi pasta abundant per a cadascun d’ells i per al públic en general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia