Opinió

De reüll

Putin fins al final

El president rus s’ho manega per estar-se al poder fins el 2036

En lloc d’aprofitar la jubilació per fer allò que no ha pogut fer fins ara (esportista com és tindria el temps molt ocupat), Vladímir Putin continua movent els fils per perpetuar-se al poder. Als 67 anys, aquest antic agent del KGB no té cap intenció de plegar, tot i que porta dues dècades dirigint Rússia com a president o com a primer ministre. Que sigui el mandatari que més temps ha estat al càrrec des de l’època de Stalin no l’ha frenat a l’hora de seguir maniobrant i, aquesta setmana, la Duma (cambra de diputats) ha aprovat una àmplia reforma constitucional que, entre altres canvis, permet al president postular-se a dos mandats més a partir del 2024. Putin fins al final. Putin fins al borsx.

La proposta encara ha de fer una mica de camí per ser efectiva. Té pendent els tràmits del Senat, el Tribunal Constitucional i una consulta nacional convocada pel 22 d’abril. Però Putin sap que té la paella pel mànec i que, un cop més, se’n sortirà gràcies a una maquinària de l’estat que talla qualsevol flor que intenti sobresortir. Amb tot, la dissidència russa creix i està ben tipa de no viure en una Rússia sense Putin, un líder que ha propiciat que la gran Rússia recuperés l’orgull i ha catalitzat l’esperit de l’ànima russa. En aquesta línia, els canvis reforcen el poder presidencial, prohibeixen el matrimoni gai i inclouen la creença en Déu com un dels valors tradicionals russos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia