Opinió

A la tres

Com serà la normalitat?

“Segurament les coses no seran com les recordàvem abans del virus. Almenys no per a molta gent

Una petita empresa de càtering al bell mig de Barcelona. Un taller mecànic inaugurat el mes de gener. Un electricista que fa un mes que no trepitja la casa de cap client. Un pintor que fart de veure que no li entra ni 1 euro se salta el confinament abans d’hora per anar a treballar de manera il·legal. Totes aquestes són situacions verídiques de quina és la realitat de casa nostra en aquest més d’un mes tancats. Ara, els governs, tant el català com l’espanyol, comencen a dibuixar plans de desconfinament que ens permetin tornar a la normalitat. Però aquesta nova normalitat serà molt diferent. Segurament les coses no seran com les recordàvem abans del virus. Almenys no per a molta gent. Només a Catalunya el nombre de treballadors afectats per expedients de regulació d’ocupació temporal arriba a les 678.365 persones. Les entitats socials estan sobrepassades aquests dies per les peticions que els arriben, i que no seran res comparades amb les que hauran d’atendre d’aquí a unes setmanes. Molta mainada ha penjat als seus balcons l’arc de Sant Martí amb la inscripció “tot sortirà bé”, però la realitat és que no tot sortirà bé per a tothom.

La crisi del coronavirus deixa com a llegat milers de persones mortes, la feblesa d’un sistema econòmic que no s’havia acabat de recuperar de la patacada de fa 12 anys i moltíssima gent perjudicada. No es tracta de ser fatalista ni pessimista. Però la realitat és la que és i les xifres ho constaten. Tots els polítics prometen que faran mans i mànigues per minimitzar els efectes col·laterals d’aquesta situació. Ho han fet per activa i per passiva prometent ajuts als petits empresaris i els autònoms. Unes ajudes que no arriben i que, si ho fan, tenen tanta lletra petita que hi ha qui es planteja renunciar-hi. Hi haurà sectors com ara el turístic i la restauració que quedaran tocats i, molts, enfonsats. Està molt bé que ens donin missatges positius, que ens en sortirem i que el retorn cap a la normalitat s’acosta cada cop més. El que no ens expliquen de veritat és com serà aquesta normalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia