Opinió

Keep calm

Franquistes morint al llit

A l’Estat espanyol s’ha tolerat el feixisme com en cap altre estat d’Europa

Amb les medalles intactes i els plusos a la nòmina. Quaranta-tres anys de democràcia no han estat suficients per retirar els honors al torturador Billy El Niño, que aquesta setmana ha mort de coronavirus al llit. Al llit i impune, com el mateix Franco. Al llit i sense haver estat jutjat, com tota la llarga llista d’expolicies torturadors, de ministres de Franco, de franquistes mai penedits.

El sàdic Billy El Niño era un símbol de la brigada politicosocial, l’aparell repressor de la dictadura. I també ho va ser de la impunitat amb què va seguir la seva carrera en temps de democràcia. Durant anys les víctimes d’aquest expolicia, la majoria amb seqüeles físiques i mentals de per vida, han lluitat perquè li retiressin les condecoracions; no se’n van sortir. Aquesta setmana, un cop mort, el govern de Sánchez ha dit que tenia un pla per fer-ho però que no van tenir temps de dur-lo a la pràctica i el vicepresident Iglesias va demanar perdó a les víctimes. No han tingut temps de res, ni de retirar medalles als torturadors ni de derogar la llei mordassa. Només han tingut temps de premiar amb un sobresou els piolins destinats a Catalunya l’1 d’octubre del 2017 al crit d’“a por ellos”.

No ens enganyem, no és culpa de Sánchez ni d’Iglesias. L’arrel del que passa a l’Estat espanyol és molt més profunda; es tracta d’una democràcia construïda damunt del franquisme, que no ha passat mai comptes amb el seu passat totalitari, una democràcia on els alts càrrecs de Franco han ocupat cadires en consells d’administració d’empreses públiques i on s’ha tolerat el feixisme com en cap altre estat d’Europa. La mateixa cultura democràtica que condecora torturadors és la que mira cap a una altra banda quan els feixistes maten el jove Guillem Agulló.

I espereu, perquè no ho hem vist tot encara. M’hi jugo un pèsol que quan passi el virus i s’aixequi la prohibició dels funerals, Antonio González Pacheco àlies Billy El Niño tindrà el seu homenatge, on no faltaran les àligues ni el Cara al sol. Es permetrà i en veurem les fotos. És qüestió de dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia