Opinió

Full de ruta

Fase I

De ben segur que primer van ser els números i després les lletres. Una espècie animal que només pensa en el negoci, en el dring dels diners abans que en el perfum de la poesia, no podia actuar d’altra manera. Per tant, tot és en el seu lloc si les fases del desconfinament es numeren i no s’ordenen alfabèticament. Però tot s’acaba en aquesta vida, i quan s’arribi a l’última fase numèrica d’aquest esglaonament sense fi que ha de portar a enterrar la dictadura de la mascareta, aleshores tocarà tornar a escalar per l’abecedari i caldrà passar també per la fase I.

Que ningú es confongui. La fase I no serà la fase Illa. O ves a saber. Un home que de ser un desconegut, de fer política petita, en un partit adormit i abatut que lluitava per no desaparèixer, ha passat a dirigir la resposta pública a la crisi més greu que ha viscut la societat d’aquest país, ha fet mèrits de sobra per poder aspirar a alguna cosa més que el càrrec de ministre de Sanitat. Ep, amb el permís de l’Iceta, evidentment. (Es podria dir el mateix d’Alba Vergés, amb permís d’Aragonès o de Junqueras. Però, a hores d’ara, la fase V encara queda lluny.)

Futurologies polítiques al marge, que com les tertúlies de futbol no serveixen per a res més que per omplir forats en blanc o hores de ràdio, la fase I hauria de ser més aviat la fase I ara què? Hi ha tants dubtes, tantes incerteses, tantes ganes de tot –amb quin desfici s’ha llençat la gent a la colonització de les terrasses– i també tants recels –de veritat que no es poden fullejar els llibres que s’exposen a les llibreries?–, hi ha encara tantes pors rere les mascaretes, que s’agrairia una mica de llum en tot això.

La fase I ha de ser sobretot la fase de la intel·ligència. Cal saber llegir què ha passat per no caure en els mateixos errors que han dut a aquesta catàstrofe. Cal entendre que no tot això ha estat culpa d’un ésser invisible amb nom de protagonista de mascota futurista, Covid-19. El futur depèn més de la desacceleració que de la desescalada.

Saber frenar i no engegar a tot drap una altra vegada la màquina enregistradora.

Forçosament, la fase I ha de ser la dels indomables, perquè una mica de revolta i inconformisme anirà bé. I sí, també, la fase I hauria de ser la de la independència. O potser no, o potser aquesta fase ha quedat oblidada en algun racó del confinament?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia