Opinió

Ombres de primavera

Una gran podridura

“La unitat monàrquica d’Espanya, que si cal també es defensa a les clavegueres de l’Estat, serveix per mantenir uns privilegis

Apuntava ahir que no ha de sorprendre el contingut d’un informe desclassificat de la CIA on s’afirma que Felipe González va acordar la creació d’una banda de mercenaris per combatre “terroristes”. El tema és per què la Justícia no ha investigat a fons qui era el senyor X. Com tampoc l’origen de la fortuna acumulada per l’encara rei emèrit, que bona part dels mitjans de comunicació espanyols van vendre a la ciutadania com el “campechano” garant de la democràcia després del 23-F. He vist el documental El virus de la corona, una producció de la cadena basca EITB que ha emès recentment TV3. Les comissions, les fundacions opaques, els comptes bancaris a Suïssa, els viatges de negocis amb empresaris espanyols. A hores d’ara, el documental tampoc conté cap revelació, però traça la cartografia d’una gran podridura àmpliament encoberta.

La gran fortuna del Borbó Joan Carles feia una pudor horrorosa, però, ni després de l’escàndol de la caça d’elefants a Botswana, cap gran mitjà de comunicació espanyol va fer res per seguir-ne la pista: han preferit formar part del seguici de les “missions comercials” encapçalades per Joan Carles (i ara el seu fill Felip) tan poc transparents per fer negocis amb emirs del golf Pèrsic i potentats russos. Res n’haurien dit si no ho hagués fet la premsa internacional (i ara n’han de dir alguna cosa, però sobretot es preocupen per protegir Felip VI promovent-lo com un altre garant de la democràcia després del seu discurs del 3-O) un cop un fiscal suís va obrir una investigació sobre els comptes del rei emèrit. La Justícia espanyola? No té cap intenció de fer res amb el pretext que el propietari del Bribón és aforat. Però no oblidem una cosa: si el rei emèrit disfruta d’immunitat és perquè, quan va haver d’abdicar, Sáenz de Santamaría i el difunt Pérez Rubalcaba es van preocupar d’aforar-lo. I això? Doncs perquè sabien que estava podrit i per mantenir la podridura. Ha tornat a passar quan el PSOE i el PP (votant junt amb Vox) han impedit la creació d’una comissió d’investigació sobre el cas. Ho explica clarament i amb fermesa la periodista Ana Pardo de Vera a El virus de la corona: si la monarquia trontolla, també ho farà el règim del 78, amb les restes del bipartidisme, els mandataris de la Justícia, els alts funcionaris i una colla d’empresaris. La unitat monàrquica d’Espanya, que si cal també es defensa a les clavegueres de l’Estat, serveix per mantenir uns privilegis. Comparat amb això, les maquinacions del comte de Mosca al servei d’un príncep tirànic i pels seus propis interessos, a La cartoixa de Parma, són una fotesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia