Opinió

Full de ruta

Quarantena ‘indepe’

La quarantena ha donat temps a ressituar el mapa intern de l’independentisme

La crisi de la Covid-19 ho va suspendre tot. Absolutament tot. Fins i tot, les eleccions inevitables en aquell moment per les cada cop més clares desavinences entre els dos socis, JxCat i ERC. Tan sols es van posar d’acord en la necessitat de deixar abans aprovats uns pressupostos (cosa d’entrada absurda, perquè els pressupostos justament els haurà de gestionar un altre govern amb, potser, altres majories polítiques, però que s’entenia si tenim en compte que la Generalitat no en tenia de propis des d’abans del cop d’estat del 155), i anar a eleccions de seguida d’aquest tràmit.

Finalment, de totes les coses que s’estan desconfinant a poc a poc, les eleccions a Catalunya sembla que seran una de les últimes. Han tornat abans les barbacoes, els turistes, les perruqueries, fins i tot obriran els col·legis i instituts, diuen. Però eleccions... potser quan el món ja estigui rodant amb tranquil·litat.

La quarantena ha donat temps a ressituar el mapa intern de l’independentisme. El president Torra va revalorar la seva imatge al principi de la crisi, sorprenent propis i sobretot estranys mantenint en solitari una posició ferma i lògica quan era molt difícil mantenir-la. L’espai polític de JxCat s’aclareix, amb la sensació que guanya la posició més rupturista amb l’Estat de Puigdemont i els seus consellers, mentre que el d’ERC, que tenia en la mesa de diàleg arrencada als socialistes el seu màxim trumfo, sembla que s’hagi estancat. És possible que, ara sí, a JxCat sí que li interessin les eleccions, i en qualsevol moment passem per les escoles a votar. Però redefinir a les urnes el camp de batalla entre indepes no és la fi del desconfinament polític que afecta Catalunya. De res serveix aclarir quina majoria o quina minoria es forma al Parlament, si ningú té un pla real i contundent per resoldre d’una vegada allò que castiga la nostra societat des de fa uns anys: la negativa sistemàtica a deixar-nos decidir el nostre futur en llibertat, i les amenaces, els cops i els càstigs per haver-ho intentat. Aixequin la quarantena d’una vegada, si us plau, i actuïn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia