Opinió

LA GALERIA

Salitja, radar de talent

En condicions normals, aquest cap de setmana hauria d’haver tingut lloc la 42a edició del Concurs de Cançó de Salitja

En condicions normals, aquest cap de setmana hauria d’haver tingut lloc la 42a edició del Concurs de Cançó de Salitja, però no ha estat així: costa que arribi la “nova normalitat”. El concurs de cançó de Salitja és tot un referent de la música catalana i un exemple de constància i de treball voluntari i entusiasta, des del 1978. En quatre dècades d’història només s’havia hagut de suspendre una vegada, l’any 1997, coincidint justament amb la seva 20a edició. De fet, aquell any sí que es van poder veure algunes actuacions a la plaça Major –set de les dinou previstes– però la pluja va fer acte de presència i tot se’n va anar en orris, de manera que la 20a edició va acabar sent la del 1998, igual com ara la 42a passarà a ser la del 2021, per motius diferents. Ja fa uns anys que a Salitja pot ploure o nevar –difícil, un 15 d’agost, però qui sap què passarà amb el canvi climàtic– perquè el concurs es desenvolupa sota un magnífic envelat.

El concurs de cançó de Salitja ha estat un bon incentiu per a grups i solistes d’arreu de Catalunya i més enllà, perquè també hi han participat artistes illencs i valencians. Tot i ser un concurs de cançó, cada vegada s’ha obert més a altres estils, especialment el rock i el pop-rock, entenent la cançó més com un format –una peça cantada, no importa l’embolcall instrumental– que com un gènere i, per tant, sortint dels límits estrictes de la cançó d’autor. La veritat és que a Salitja s’ha vist i s’ha escoltat gairebé de tot, fins i tot rock bastant dur i també rock-and-roll gruixut i empordanès: l’any 2007 hi van guanyar The Gruixut’s, amb la cançó Surto al Punt Diari , himne oficiós d’aquest diari conegut actualment com El Punt Avui.

Entre els guanyadors del concurs al llarg dels anys, hi trobem el valencià Joan Amèric, que hi va participar a la desena edició, el 1987, quan ell tenia només 23 anys i dos anys abans de publicar el seu primer disc, Tornar a l’aigua (CBS, 1989) –que incloïa el tema premiat a Salitja: La idea podria enamorar-te–, o el grup cellerenc Insípids, que l’any 2000 va rebre el primer premi –125.000 pessetes– i el premi popular, que comportava la gravació d’una maqueta. Insípids tenia un cantant vidrerenc anomenat Joan Enric Barceló, que des del 2005 és un d’Els Amics de les Arts. Durant més de 40 anys, el concurs de cançó de Salitja ha demostrat tenir un bon radar per detectar talent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.